Kongó kasszával köti meg utóda kezét Bush

Vágólapra másolva!
Rekordot érhet el jövőre az amerikai költségvetési hiány - jelentette be a Fehér Ház. Mind John McCain republikánus, mind Barack Obama demokrata elnökjelölt költséges tervekkel készül esetleges elnökké választására. A komoly hiány viszont azt jelenti, hogy számos tervüket fel kell adniuk.
Vágólapra másolva!

Rekordhiányt hagy utódjára George Bush amerikai elnök - írja a CNN. A Fehér Ház hétfői bejelentése szerint a 2009-es költségvetési hiány eléri a 482 milliárd dollárt (közel 71 ezer milliárd forintot), amihez az Egyesült Államok által folytatott katonai hadműveletek 80 milliárd dolláros költsége is hozzá jön még.

A hiány azt mutatja, mennyivel költ többet a bevételeinél az amerikai kormány. Az eddigi rekord 2004-ben volt, akkor 413 milliárd dollárt ért el a hiány, ami most megdőlhet (igaz, a jövőre tervezett deficit százalékosan jócskán elmarad az 1980-90-es évek hiányaitól).

A magas hiány komoly problémát jelent a következő elnök számára, ugyanis megköti a kezét: nem tervezhet szabadon adócsökkentést, költséges beruházásokat, komoly átalakításokat, hiszen ezzel növelné a hiányt és az USA eladósodottságát. A teljes amerikai hiány - ami tartalmazza az összes eddigi éves hiányt - eléri a 9,5 billió dollárt (1396 billió forintot).

A gazdaságelemzéssel foglalkozó Tax Policy Canter szerint a két amerikai elnökjelölt tervei komoly terhet jelentenének az amerikai költségvetés számára. John McCain republikánus jelölt összes ígéretének végrehajtása 5000 milliárd, Barack Obama demokrata jelölt választási ígéretei pedig 3400 milliárd dollárral dobnák meg a teljes amerikai hiányt 10 év alatt (az adatokat a jelenlegi - kedvező - adószabályok szerint számolták).

Ez a számítás ráadásul nem tartalmazza a két jelölt legköltségesebb tervét, az egészségbiztosítási rendszer átalakítását. "Egyik jelöltnek sincs olyan nyilvános terve, ami elég bevételt hozna a tervezett kiadások fedezésére" - idéz egy elemzőt a CNN. Ez pedig azt jelenti, hogy a költségvetés egyensúlyba hozásához vissza kell venniük a kormányzati beruházásokat, azaz számos igéretüket fel kell adniuk.