Felvétel került elő McCain vietnami szabadulásáról

Vágólapra másolva!
A svéd STV archívumából filmfelvétel került elő John McCain republikánus elnökjelölt vietnami hadifogságból történő szabadulásáról. McCain öt és fél évet húzott le egy észak-vietnami börtönben, a felvételen látszik, hogy fiatalon beleőszült a kínzásokba.
Vágólapra másolva!

John McCain republikánus elnökjelölt vietnami hadifogságból való kiszabadulását bemutató, eddig ismeretlen film került elő az STV svéd televízió archívumából pénteken.

Erik Eriksson, az STV egykori riportere vietnami háborús tudósításairól ír könyvet. Ennek kapcsán az archívumban kutatva talált rá az 1973. március 14-én készült felvételre. A filmet egy észak-vietnami fotós készítette, akit Eriksson kért fel, hogy filmezze le az amerikai hadifoglyok kiszabadulását.

A 2 perc 14 másodperces felvétel bemutatásának kizárólagos jogát az AP Television News vásárolta meg. A felvétel 39 másodperces részletét az SVT televízió feltette a honlapjára. Az AP videójának elején a rabruhás hadifoglyok egymás után lépnek ki a hanoi fogolytáborból, majd buszokra szállnak, amelyek elszállítják őket a fogolyátadás helyszínére.

Maga McCain erősen sántít, mankó azonban nincs nála, ezért egyik lábát felhúzza a másik mellé, úgy száll fel a buszra, fintorogva. A rabok sorban állnak, amíg egy vietnami tiszt nem szólítja őket. A 37 éves, de már ősz hajú McCain saját nevét hallva odamegy az amerikai tisztekhez, szalutál, és kezet ráz velük. Ezután látszik, amint a kiszabadult hadifoglyok egy amerikai repülőgéphez masíroznak.

"Idén nyáron, amikor a könyvemen dolgoztam, egy DVD-t állítottunk össze vietnami tudósításaimból. Eszembe jutott, vajon nem szerepel-e McCain is a filmeken" - mesélte el a 71 éves svéd riporter a felvétel felfedezésének történetét. Az SVT hírigazgatója is megerősítette, hogy a film hiteles és az ő archívumukból való. Bár a svéd tévések nem tudták megállapítani a felvétel születésének pontos dátumát, az AP-nek saját korabeli fotói alapján sikerült kiderítenie, mikor készült.

Eriksson szerint ezek a felvételek korábban azért nem kerültek elő, mert 1973 februárjában a vietnami helyszínen filmező svéd riporternek haza kellett utaznia az anyag megszerkesztéséhez. Mivel azonban nem akarta dokumentálatlanul hagyni a többi amerikai hazatérését, otthagytak egy kamerát és rengeteg nyersfilmet egy észak-vietnami fotósnak azzal a megbízással, hogy örökítse meg a szabadulásukat.

John McCain, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltjének vietnami megpróbáltatásai többször felbukkantak már a kampány során. McCain 1967-től szolgált a fronton, észak-vietnami állásokat bombázott. Túlélte a 134 tengerész halálával végződő tüzet a USS Forrestal hadihajón, viszont még 1967-ben lelőtte repülőjét a vietkong légvédelem Hanoi fölött. Szerencséjére katapultálás után egy tóban landolt, majd hadifogságba esett, és a "Hanoi Hiltonnak" nevezett Hoa Lo börtönbe került társaival. McCaint évekig vallatták és kínozták, majd amikor felajánlották neki, hogy elengedik, visszautasította ezt a lehetőséget, mert nem akarta cserbenhagyni társait. Az ún. 1972-es "karácsonyi bombázás" után három hónappal szabadult ki a fogságból.