Kansas

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Topeka
Kormányzó: Kathleen Sebelius (demokrata)
Lakosság: 2 776 000 fő
Az elnökválasztás eredménye: 57% republikánus párt, 42% demokrata párt
Elektorok száma: 6

Innen jött: Dan és Frank Carney, a Pizza Hut étteremlánc alapítói, Buster Keaton színész

Hivatalos madara a nyugati réticsiröge, virága a napraforgó, fája a nyárfa.

Jelmondat: Ad Astra per Aspera (latin) - Viszontagságokon át a csillagokig.

Forrás: Getty Images
Musztángok Wichita határában

A kansza nevű őslakos törzsről kapta nevét a préri egyik nagy agrárállama, Kansas. Határait sok környező államhoz hasonlóan vonalzóval húzták meg, egyedül a Missouri folyó recézi kissé a határvonalat északkeleten. Kansas-ban található a szűkebben vett USA (Alaszka és Hawaii nélkül) abszolút földrajzi középpontja egy Lebanon nevű kisváros mellett.

A spanyolok által felfedezett terület 1803-ban került az USA birtokába a franciáktól. 1854-ben törvény született róla, hogy az amerikaiak benépesíthetik a vidéket (Kansas-Nebraska-törvény). A közép-nyugati állam a polgárháború idején kapta a "Véres Kansas" nevet, ugyanis csatatérré változtatták az északi és déli csapatok.

Többségében fehér, vallásos, konzervatív farmerek lakják. A vidéki lakosság csökkenése és városokba áramlása megállt. A legnagyobb kisebbségek a latin (7,9 százalék).

Kansas 1932 óta nem választott demokrata párti kormányzót, és a republikánusok egyik megdönthetetlen fellegvárának számít. Sam Brownback révén még helyi elnökjelölttel is próbálkoztak a kansasiak. A kormányzó demokrata párti - ellentétben a szenátorokkal.