Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Olympia
Lakosság: 5,99 millió fő
Kormányzó: Christine Gregoire (demokrata)
Az előző elnökválasztás eredménye: 52,82% demokrata párt, 45,64% republikánus párt
Elektorok száma: 11

Innen jött: Kurt Cobain, a Nirvana zenekar egykori énekese, Bill Gates, a Microsoft alapítója, Jimi Hendrix gitáros

Hivatalos madara az amerikai tengelic, virága a rózsaszín rhododendron, fája a nyugati bürök

Jelmondat: Al-ki (csinuk indián) - Nemsokára

Forrás: Getty Images

Nem azonos az Egyesült Államok keleti parti fővárosával, hiszen pont az ország átellenes pontján fekszik. Washington állam területe kétszerese Magyarországénak, lakosságilag kb. kétharmada. Magas, havas hegyvidékek borítják, és a Csendes-óceán hűvösebb hullámai mossák partjait. Északi határa egyben kanadai országhatár. Washingtonban torkollik a Csendes-óceánba a térség legjelentősebb folyója, a Columbia.

Washington állam mai területét a spanyolok fedezték fel és gyarmatosították az 1700-as évek második felében. Háborúk, szerződések, illetve a Lewis és Clark-féle 1805-ös expedíció által szilárdult meg az amerikai befolyás a térségben. Az első telepesek a 19. század végén érkeztek, vezetőjük George Washington Bush, az oregoni rasszizmus elől ide menekült fekete férfi volt. Róla kapta a nevét az állam, mely végül 1889-ben csatlakozott az Unióhoz.

Az állam becenevéből (örökzöld állam) is látszik, hogy Washington zsúfolva van nemzeti parkokkal. Legnagyobb városa, Seattle (félmilliós) nagy hangsúlyt fektet a zöld életmódra, a szövetségi kormánnyal ellentétben elfogadta a kiotói szerződésben rögzített klímavédelmi elveket. Seattle számos világcég központja, itt a Boeing, a Microsoft, az Amazon.com.

Az állam egy észak-déli vonallal kettéosztható politikailag: a tengerparti sűrűbben lakott rész liberális, míg a hegyek túloldalán élők inkább konzervatívak. 1988 óta a demokrata túlsúly van, a kormányzó itt is demokrata párti.