Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Salem
Lakosság: 3,75 millió fő
Kormányzó: Ted Kulongoski (demokrata)
Az előző elnökválasztás eredménye: 51,35% demokrata párt, 47,19% republikánus párt
Elektorok száma: 7

Innen jött: Matt Groening, a Simpson-család c. rajzfilmsorozat egyik alkotója, River Phoenix filmszínész, Linus Pauling kémiai és béke Nobel-díjas vegyész

Hivatalos madara a nyugati réticsiröge, virága az oregoni mahónia, fája a Douglas-fenyő.

Jelmondat: Alis volat propriis (latin) - Saját szárnyain repül

Forrás: Getty Images

Oregon a három Csendes-óceán partján fekvő kontinentális tagállam egyike. Fekvése Washington államéhoz hasonló: keleten kevés csapadékot kapó fennsíkkal kezdődik (Columbia-felföld), ami erdős hegyvidékbe megy át, majd a hegyek hirtelen leszakadnak az óceánba.

Már a híres felfedező, James Cook is elhajózott Oregon partjai előtt. 1846-ig formálisan brit alattvalók voltak a terület telepesei, amjd az Oregon-szerződésben foglaltak szerint a tartomány északi része a briteké lett (ebből lett Brit Columbia a mai Kanadában), a déli rész pedig az USA birtoka lett.

Később szétosztották, így alakult ki Washington és Oregon. Az oregon név eredetéről vitáznak a nyelvészek, de nagyrészt indián eredetűnek tartják. A Szent András-törésvonal miatt hegyeiben erős vulkanikus tevékenység zajlik.

Oregon legsűrűbben lakott része a Willamette folyó észak-déli irányú völgye. Itt található a legnagyobb város, a félmilliós Portland is. Oregon sokáig tiltotta feketék letelepedését. Ez meglátszik az etnikai összetételen, hiszen az állam 93 százaléka fehér.

1988 óta mindig a demokrata jelöltre szavazott az állam. Az a megosztottság jellemzi, ami Washingtonra is igaz: a hegyektől keletre republikánus szavazók laknak, míg az urbánusabb nyugati rész inkább demokrata.