Illinois

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Springfield
Lakosság: 13,85 millió fő
Kormányzó: Rod Blagojevich (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 61% demokrata párt, 38% republikánus párt
Elektorok száma: 21

Innen jött
: Louis Armstrongjazz-zenész, John Bardeenkétszeres fizikai Nobel-díjas, Hillary Rodham Clintonszenátor, egykori first lady, Cindy Crawfordmodell, Walt Disneyrajzfilmrendező és producer, Ernest HemingwayNobel-díjas író, Ronald Reaganamerikai elnök

Hivatalos madara a kardinálispinty, virága a viola, fája a fehér tölgy.

Jelmondat: State soverignty, national union (angol) - Állami szuverenitás, nemzeti unió

Forrás: Getty Images
Barack Obama a Chicago White Sox baseball-csapat mezében

Négy illinois-i emberből egy Chicagóban lakik. Az állam neve algonkin indián eredetű, némi francia átírással. Területe nagyrészt sík, a Mississippi felső folyása mentén fekszik. Van egy rövid partszakasza a Michigan-tónál, és a préri is itt ér nagyjából véget. Érdekes módon legmagasabb pontja nem egy hegy vagy domb, hanem a chicagói Sears-torony, amely a tengerszint felett 620 méteres magasságig nyúlik.

A környékbeli indián törzsek virágzó fővárosa itt helyezkedett el valamikor, ez volt Cahokia. A franciák fedezték fel a környéket, majd a 18. század közepén a britekhez került. Az amerikaiak még a 19. század elején is háborúztak az indiánokkal, akik végül Iowába menekültek. A mormon vallás alapítóját és vezetőjét, Joseph Smith-t sem látták itt szívesen, egy illinois-i börtönben lelet halálát.

A polgárháborúban Lincoln elnök hívószavára negyedmillió katonát soroztak be Illinois-ból. A huszadik században a Szent Lőrinc-folyón kiépítése után Chicagóból óceáni kikötő lett, és ekkoriban nyitott meg ugyanitt egy kis étterem, amelyet úgy hívtak, hogy McDonald's.

A fehérek 65 százalékos többséget alkotnak Illinois-ban, zömük ír vagy lengyel leszármazott. A lakosság 15 százaléka fekete.

Mezőgazdasága és élelmiszeripara fontos, emellett a vegyipar, a gépgyártás, a fémtermékek gyártása, a számtástechnika, a szállítás, a kőolaj- és kőszéntermelés jelenti az illinois-iak fő megélhetési forrásait. A világ első atomreaktorát a Chicagói Egyetemen üzemelték be.

Illinois abszolút demokrata állam, maga Barack Obama demokrata elnökjelölt is illinois-i szenátor.