Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Madison
Lakossága: 5,6 millió fő
Kormányzó: Jim Doyle (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 56% demokrata párt, 43% republikánus párt
Elektorok száma: 10

Innen jött: John Bradley, a híres Iwo Jima-i amerikai zászló egyik felállítója a II. világháborúban, Willem Dafoefilmszínész, Orson Wellesrendező, író, George Safford Parker, a róla elnevezett tollak feltalálója, gyártója, Georgia O'Keeffeképzőművész, Frank Lloyd Wrightépítész

Hivatalos madara a vándorrigó, virága az erdei viola, fája a cukorjuhar.

Jelmondat: Forward (angol) - Előre!

Forrás: Getty Images
Golf a Michigan-tó partján

A középnyugat egyik legészakibb állama Wisconsin. Algonkin indián eredetű nevét francia közvetítéssel egy folyóról kapta. 1634-ben a francia Jean Nicolet fedezte fel. Több mint száz évvel később a britekhez, majd az 1812-es háború után az amerikaiakhoz került a terület.

Az állam dombokkal tarkított síkság, majdnem felét erdőség borítja. Hosszú tópartja van a Michigan- és a Felső-tó mentén is.

Wisconsin gazdasága a mezőgazdaságra épül. Amerika tejcsárdája, sajtjai híresek. Gabonatermesztésben is a vezető államok között van és itt van a Miller sörgyár központja. Sok nagy gépgyártó cégnek van itt a főhadiszállása, az egyik híresség a Harley-Davidson.

A helyiek 91 százaléka fehér, a feketék a legnagyobb kisebbség. Wisconsinban található a keleti part egyetlen indián többségű megyéje.

Volt már konzervatív korszaka is, de manapság a Nagy-tavak környéki államokban uralkodó trendhez igazodik, és főleg demokratákat választ. 1984 óta demokrata elnökjelölt nyert itt, bár az utóbbi két választáson szoros volt az eredmény. Az Amerikai Szocialista Párt hagyományosan népszerű Wisconsinban. Az amerikai képviselőház egyetlen nyíltan leszbikus képviselőnője wisconsini demokrata.