Reszkető politikusok kezében az amerikai gazdaság

Vágólapra másolva!
A népharagtól félő politikusok miatt bukott el hétfőn az amerikai képviselőházban a hitelválság megfékezésére készített csomag, amely a szerdai szenátusi szavazáson már nagyobb eséllyel számíthat jóváhagyásra. Az ellenséges közhangulattal az elnökjelöltek sem igazán tudnak mit kezdeni, és elszalasztották az alkalmat annak bizonyítására is, hogy valóban képesek túllépni a végletekig megosztott pártpolitikán - derül ki az [origo] amerikai tudósítójának jelentéséből.
Vágólapra másolva!

"Szükségünk van rád" - győzködte telefonon az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson az egyik texasi republikánus képviselőt, Randy Neugebauert hétfőn reggel, a hitelválság megfékezésére szánt csomagról szóló szavazás előtt. Paulson biztatta a politikust, hogy ha vannak kérdései, akkor tegye fel őket. "Feltettem minden kérdést. A válaszok azonban nem tetszettek" - idézte fel a beszélgetést Neugebauer a Wall Street Journalnek. A texasi politikus végül nemmel szavazott a csomagra, akárcsak képviselőtársainak többsége.

A mentőakció leszavazása meglepetés volt, előtte ugyanis napokon át folytak a tárgyalások a Fehér Ház, a törvényhozásban többségben lévő demokraták, és a republikánusok között. A 228 nemmel és 205 igennel záruló voksolás után azonnal megindult a bűnbakkeresés. A csomagot elutasító republikánusok egy része azzal indokolta döntését, hogy a szavazás előtt a képviselőházi demokraták vezetője, Nancy Pelosi felszólalásában George Bush elnököt és pártját hibáztatta a pénzügyi válság kialakulásáért.

Ezzel az érveléssel azonban csak kinevettetik magukat, hiszen felvetődik az a kérdés, milyen politikus az, aki képes annyira megsértődni néhány pártos beszóláson, hogy dacból nemet mond egy olyan csomagra, amelyet egyébként néhány órával előtte még állítólag a nemzetgazdaság szempontjából fontosnak tartott. Erre az ellentmondásra a Wall Street Journal vezércikke mutatott rá, a tekintélyes üzleti napilap azonban nemcsak a Pelosira mutogató republikánusokat osztotta ki. A lap szerint a hétfői történések alapján a washingtoni elit megérdemli azt a megvetést, amellyel az amerikai emberek tekintenek rá.

Lábon lőnék magukat

Valójában azonban épp a választók lebegtek a képviselők szeme előtt, amikor nemet mondtak a csomagra. A november 4-i elnökválasztással egy időben ugyanis az amerikaiak szavaznak a teljes képviselőházról is. A törvényhozás alsó házának tagjai közül sokan attól tartottak, hogy ha támogatják példátlanul nagy összegű, 700 milliárd dolláros mentőakciót, akkor azzal lábon lövik magukat a választás előtt.

A csomag ugyanis finoman szólva sem népszerű. Sok választó szerint felháborító, hogy az adófizetők pénzéből ilyen nagy összeget akarnak fordítani az éveken át hatalmas összegeket bezsebelő, egyúttal a hitelválságot előidéző pénzpiaci szereplők megmentésére. A képviselők az utóbbi hetekben e-mailek, faxok ezreit kapták a csomag ellenzőitől, és számolniuk kellett azzal is, hogyha esetleg megszavazzák a törvénytervezetet, akkor azt ellenfeleik felhasználják ellenük a kampányban. Egy wisconsini demokrata képviselő, Steve Kagen ugyan nemmel szavazott, de republikánus kihívója már a voksolás előtt elkezdte futtatni hirdetését, amely szerint a csomag "a Wall Street milliárdosainak megmentését szolgálja", akik "megszegik a szabályokat, a kongresszus azonban odaadja nekik az önök pénzét".

A tervezet ugyan tartalmazta azt is, hogy a segítséget kapó bankok vezetőinek fizetését korlátozzák, és Bush elnök pénzügyminiszterével együtt végig azt hangsúlyozta, hogy a csomag nélkül a 700 milliárdnál jóval nagyobb károkat is elszenvedhet a gazdaság, a jelek szerint ezt az érvelést kevesen fogadták el. "Amerika most épp populista hangulatban van" - idézte a USA Today az egyik virginiai republikánus képviselőt, a tervezetet megszavazó Tom Davist.

Tipródó elnökjelöltek

Ezzel a hangulattal láthatóan nem igazán tudnak mit kezdeni az elnökjelöltek sem. Érzékelik, hogy a közhangulat nem a mentőcsomagnak kedvez, viszont ódzkodnak attól is, hogy keresztbe feküdjenek egy olyan tervezet előtt, amely a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke szerint az egyetlen megoldás a hitelválság megfékezésére. Jellemző volt, hogy a pénteken tartott első televíziós vitában sem a demokrata Barack Obama, sem a republikánus John McCain nem állt ki egyértelműen a csomag mellett.

Nem tettek túl sokat azért sem, hogy a hétfői szavazáson meglegyen az elfogadáshoz szükséges többség, pedig múlt héten mindketten látványosan Washingtonba utaztak, hogy részt vegyenek a krízishelyzetről szóló tárgyalásokon. Obama azóta igyekezett távol tartani magát a csomag körüli huzavonától, mondván, hogy az csak hátráltatja a megoldást, ha az elnökválasztási kampányt is belekeverik. McCain aktívabb volt: szombaton tizenegy képviselőt is személyesen győzködött arról, hogy támogassa a tervezetet, de nem volt túl sikeres, mert közülük négyen nemmel szavaztak.

Pedig a két elnökjelölt számára a hitelválság kiváló alkalmat adhatott volna arra, hogy a gyakorlatban is bizonyíthassák egyik legfontosabb ígéretüket. Mindketten azzal kampányolnak ugyanis, hogy véget vetnek a marakodó pártpolitizálásnak. Ehhez képest a csomag leszavazása után azonnal visszhangozni kezdték saját pártjuk üzeneteit. "Obama szenátor és szövetségesei szükségtelen pártoskodással töltötték meg a folyamatot" - fogalmazott egy közleményben az Iowa államban kampányoló McCain. "Ez válság egyenes következménye annak a filozófiának, amelyet a Washingtont irányító emberek követnek évtizedek óta" - mondta Obama, hozzátéve, hogy szerinte McCain is közéjük tartozik.

A két jelölt szerda este ismét kénytelen lesz Washingtonba utazni, akkor lesz ugyanis a szenátusi szavazás a némileg módosított csomagról. Obama és McCain is tagja a törvényhozás felső házának, így minden bizonnyal részt vesznek a szavazáson. Eddigi nyilatkozataik alapján igennel voksolnak majd, és várhatóan nem maradnak majd kisebbségben. A szenátusi helyeknek ugyanis csak egyharmadáról tartanak szavazást idén novemberben, így nem mindenkinek kell félnie a 700 milliárdos csomag által kiváltott népharagtól.

Chicago, Illinois - Egyesült Államok