McCain bedobta a törölközőt Michiganben

Vágólapra másolva!
Hiába költött nyolcmillió dollárt hirdetésekre, John McCain tízszázalékos hátrányba került Michigan államban Barack Obamával szemben. Stábja ezért úgy döntött, feladja a küzdelmet az északi iparvidéken, és inkább más csatatér-államokra koncentrálja erőit. Obama 270-189-re re áll McCainnel szemben, de 99 elektori szavazat sorsa még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

John McCain, az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje feladja a küzdelmet Michigan államban, ami a legutóbbi jele annak, hogy a gyengülő gazdasági helyzet átformálja az elnökválasztási versenyt - írta a pénteki The Washington Post. A legfrissebb, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a korábban billegő, vagyis bizonytalan pártállású államban Barack Obama demokrata jelölt tízszázalékos előnyre tett szert.

Az elnökjelölt már le is mondta egy jövő hétre Michiganbe tervezett látogatását. A McCain-kampány számára ez egyértelmű vereség - állapította meg a lap, amely szerint a republikánus politikus több fontos úgynevezett csatatér-államban, ahol a legkiélezettebb a versengés a szavazatokért, meghátrálásra kényszerül.

McCain súlyos összegeket - a Campaign Media Analysis Group szerint 8 millió dollárt - költött a Kanadával határos államban tévés hirdetésekre, sokszor megfordult michigani városokban, hogy saját oldalára állítsa a kékgalléros gyári munkások tömegeit, az úgynevezett reagani demokratákat (akik annak idején a pénzügyi szigort hirdető Ronald Reaganre voksoltak), valamint a független szavazókat, de stábja beismerte: az erőfeszítések nem jártak sikerrel.

A felmérések szerint McCain bizonytalankodása a pénzügyi válság után sok szavazat elvesztéséhez vezetett a kétesélyes államokban. Az arizonai szenátor stábja úgy döntött, nem költenek többet a vesztett ügynek számító Michiganre, a forrásokat inkább más ingadozó államokra fordítják, ahol még lehet esély a győzelemre. A McCain-stáb döntése nyomán Obama is átcsoportosíthatja erőit, és más fontos államokra koncentrálhat, egyebek mellett Floridára, Indianára, Észak-Karolinára, Ohióra és Virginiára, ahol George Bush elnök 2004-ben győzni tudott, de a legfrissebb felmérések szerint Obama egyre népszerűbb.

Michigan 17 elektori szavazattal rendelkezik, amelyek minden valószínűség szerint Obamát fogják erősíteni. Az elnökválasztáson legalább 270 elektori szavazatra van szükség a győzelemhez. Obama a jelenlegi állás szerint körülbelül 250 szavazatot tudhat maga mögött, míg McCaint 189 elektor támogathatja. 99 elektori szavazat sorsa még bizonytalan, köztük Florida állam 27, illetve Ohio 20 voksa.