Hawaii

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Honolulu
Lakosság: 1,28 millió
Kormányzó: Linda Lingle (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 72% demokrata párt, 27% republikánus párt
Elektorok száma: 4

Innen jött:
Barack Obama demokrata elnökjelölt, Akebono Taro szumó-bajnok (az első külföldi, aki elérte a legmagasabb - jokozuna - rangot a hagyományos japán sportban), Nicole Kidman színésznő, Duke Kahanamoku olimpiai bajnok úszó, a modern szörf atyja, Bette Midler énekes-színésznő

Hivatalos madara a hawaii lúd, szárazföldi állata a barátfóka, tengeri állata a púpos bálna, virága a hibiszkusz, fája a kukui.

Jelmondata: Ua mau ke ea o ka aina I ka pono - Az élet e földön örök igazságban folyik

Forrás: Getty Images

Hawaii 1959. augusztus 21-én, ötvenedikként csatlakozott az Egyesült Államokhoz. Az USA legdélebbre és legnyugatabbra fekvő állama, egy csokor hegyekkel tarkított vulkanikus eredetű sziget a Csendes-óceán közepén. Területe folyamatosan nő a lávafolyások miatt.

A szigeteket Kr.u. 300-500 körül érték el polinéz törzsek, amelyek egészen James Cook kapitány 1778-as megjelenéséig a világ többi részétől elszigetelten éltek. Cook megjelenésével folyamatos betelepülés kezdődött, ma a szigeteken él a legtöbb kevert rasszú ember az USA-ban, akik a helyi lakosság 20 százalékát teszik ki.

Az egymással rivalizáló törzsek által uralt szigeteket Nagy Kamehameha király egyesítette, de a királyságot - aktív amerikai közreműködéssel - 1893-ban megdöntötték. Száz évvel később Bill Clinton demokrata elnök bocsánatot kért a monarchia megdöntéséért az USA nevében. Hawaii ezután rövid ideig köztársaság volt, majd az USA külterülete lett.

Kétnyelvű állam, hivatalos nyelvei az angol és a hawaii. Gazdaságának legjelentősebb részét, a nemzeti össztermék csaknem negyedét a turizmus teszi ki. Ezen kívül jelentős élelmiszeripara - többek között kávét, makadámdiót, ananászt exportál -, és ruhaipara. Viszonylag magas az egy főre eső állami adók mértéke, ez 2003-ban és 2004-ben itt volt a legmagasabb az USA összes tagállama közül.

Az elnökválasztásokon eddig a demokraták arattak, 12 alkalomból 10-szer nyert demokrata jelölt. A republikánusok közül csak Ronald Reagan (1984) és Richard Nixon (1972) tudott győzni.