Alabama

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Montgomery
Lakosság: 4,63 millió fő
Kormányzó: Robert R. Riley (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 60% republikánus párt, 39% demokrata párt
Elektorok száma: 9

Innen jött: Carl Lewis olimpiai aranyérmes futó, Jesse Owens, az 1936-os berlini olimpia aranyérmes futója, Rosa Parks, a polgárjogi mozgalom egyik ikonikus aktivistája

Hivatalos madara az aranyküllő, virága a kamélia, fája a floridai hosszúlevelű fenyő.

Jelmondata: Audemus jura nostra defendere (latin) - Meg merjük védeni jogainkat

Forrás: Getty Images

Alabama síkvidéki terület, északon alacsonyabb hegyekkel. Legfőbb folyója a Tennessee, legnagyobb városa a milliós Birmingham. Az azonos nevű törzsről elnevezett állam a mound-kultúra egyik központja volt. Először a franciák érkeztek ide 1702-ben, majd őket követték a spanyolok és az angolok. Alabama 1819-ben lépett be az Unióba, majd hamar a gyapottermesztés centrumává lett. Az ültetvényekre rengeteg rabszolgát hurcoltak be, így a fekete lakosság aránya hamar feljött a fehérek mögé.

A polgárháború után is kitartott volna a rabszolgaság rendszere mellett, a háború után is szabadcsapatok és milíciák garázdálkodtak az államban. Az 1910-es évektől beindult az nagy elvándorlás, feketék ezrei hagyták el Alabamát. 1965 volt az áttörés éve, akkor a feketék több szabadságjogot megkaptak.

A lakosság több mint negyede afroamerikai. Alabama az USA egyik legvallásosabb államának mondható, az ún. Biblia-övön belül lévő állam.

Gazdasága a mezőgazdaságra épül. A hadsereg és a NASA néhány fontos központja Alabamában van. Az állam egészen 1960-ig demokrata erősség volt, majd átállt a republikánusok oldalára. 1980 óta egyre nagyobbat nyernek a republikánusok az elnökválasztáson.