Washington DC

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Washington
Lakosság: 588 ezer
Kormányzó: nincs, polgármestere Adrian Fenty (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 93% demokrata, 7% republikánus
Elektorok száma: 3

Innen jött: John Edgar Hoover, az FBI első elnöke, Robert C. Weaver, az első afroamerikai származású miniszter, Mary Elizabeth "Tipper" Gore, Al Gore alelnök felesége, Duke Ellington jazzlegenda

Madara erdei fülemülerigó, virága az "amerikai szépség" rózsa, fája a bíbortölgy

Jelmondata: Justia omnibus (latin) - Az igazság mindekié

Forrás: [origo]

1790-ben alapították, de először 1800-ban ülésezett itt az amerikai kongresszus, és csak 1871 óta hívják hivatalosan District of Columbiának. Területe enyhén dombos, a folyók mentén mocsaras volt, de mára javarészt beépült. Az USA legnagyobb belvárosainak egyike a washingtoni, tágabb - Virginia és Maryland területére átnyúló - környezetében 5,3 millió ember él. A lakosság 55 százaléka afroamerikai, de arányuk csökken.

Washington DC az Amerikai Egyesült Államok fővárosa, közigazgatási központja, itt van a szenátus, a képviselőház, a Fehér Ház, a nemzeti levéltár. Nevét George Washingtonról, az USA első elnökéről kapta, a Columbia elnevezés Kolumbusz Kristófra, Amerika fölfedezőjére utal. Itt van a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap központja. A kormányhivatalokon kívül pénzintézetek és egyetemek révén virágzik a gazdasága. Számos országos jelentőségű múzeuma van.

Nincs kormányzója, irányítása közvetlenül a kongresszus alá tartozik. Nincs szenátusi képviselője, és a képviselőházban is csak egy szavazati joggal nem rendelkező küldöttje van, ugyanakkor a hasonló képviselettel rendelkező Puerto Ricóhoz vagy Guamhoz képest itt érvényesek a szövetségi törvények és adózási szabályok. 1961-ig még az amerikai elnökre sem szavazhattak az itteni lakosok. Mindezt a különálló nemzeti főváros eszméjének fenntartása érdekében alakították így az alapító atyák.

A terület egy 2004-es kutatás szerint az USA 4. legliberálisabb városa. Hagyományos demokrata erősség. Soha nem nyert itt republikánus elnökjelölt.