Pennsylvania

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Harrisburg
Lakosság: 12,2 millió
Kormányzó: Ed Rendell (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 55% demokrata, 44% republikánus
Elektorok száma: 21

Innen jött: James Buchanan az USA 15. elnöke (1857-61), Bill Cosby színész-komikus, Robert Fulton, a gőzhajó feltalálója, Lee Iacocca üzletember, egykori Chrysler-főnök, Gene Kelly színész, Robert Peary az északi sark felfedezője, Man Ray festő, fotóművész, John Updike író

Hivatalos madara a galléros császármadár, szárazföldi állata a fehér farkú szarvas, kutyája a dán dog, hala a pataki szajbling, virága a hegyi babér, fája a kanadai homlokfenyő

Jelmondata: Virtue, Liberty, and Independence (angol) - Erény, szabadság és függetlenség

Forrás: Getty Images
Amis tejgazdaság Wakefieldben

Nevét alapítójáról, William Pennről kapta. Penn apja, a brit királyi tengerészet admirálisa révén jutott a területhez, akinek II. Károly angol 20 ezer fonttal tartozott. Ezt az adósságot törlesztette az amerikai kolóniával. A név jelentése: Penn erdei. Az állam földrajzi jellegzetessége, hogy átlósan teljesen kettészeli az Appalache-hegység vonulata, amely határozottan elkülöníti keleti és nyugati felét.

Lakossága leginkább európai eredetű, de az utóbbi években jelentősen nőtt a latin eredetű népesség aránya. Vallásilag rendkívül sokszínű, amely abból fakad, hogy már alapításakor vallási szabadságot kaptak az itt lakók.

Gazdaságának motorja a délkeleti sarkában a Delaware partján elhelyezkedő Philadephia kikötővárosa, illetve a délnyugati részén fekvő Pittsburgh. Jelentős az acélipar, a szén-, vasérc-, cement-, kőbányászat. Elektronikai berendezéseket, autókat, gyógyszereket is gyártanak, de az állam jelentős része vidékies, a farmokon kukoricát, szóját, gombát (ebben elsők az USA-ban), karácsonyfának szánt fenyőt (ebben a harmadikak) termesztenek. Jelentős tejipara és lótenyésztése. Az állam legnagyobb munkaadója a Wal Mart üzletlánc. Élénk turizmusa, a hegyvidéket természetjárók kedvelik, Jellegzetességei közé tartoznak a kis folyók felett húzódó fedett fahidak, és az ipari forradalom előtti életformát őrző amis közösségek.

A 20. század elején még republikánus beállítottságú állam idővel egyre inkább demokrata érzelművé vált, 1992-óta mindig demokrata jelölt nyert az elnökválasztásokon. Főként a nagyvárosi térségekben erős a demokrata párt támogatottsága, de helyi szinten jelentős tényezők a republikánusok is.