Colorado

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Denver
Lakosság: 4,86 millió fő
Kormányzó: Bill Ritter (demokrata)
Az elnökválasztás eredménye: 53% republikánus párt, 46% demokrata párt
Elektorok száma: 9

Innen jött: John Kerry, az előző elnökválasztás demokrata jelöltje, Tim Allen filmszínész, Trey Parker és Matt Stone, a South Park animációs sorozat kitalálói

Hivatalos madara a prérisármány, virága a coloradói kék harangláb, fája az ezüstfenyő

Jelmondata: Nil sine numine (latin) - Semmit az isteni gondviselés nélkül

Forrás: Getty Images

Colorado az USA egyik legmagasabban fekvő állama, legalacsonyabb pontja is 1010 méteren van. A Sziklás-hegységben ötven 4000 méter feletti hegycsúcsa van, a legmagasabb a Mount Elbert (4401 méter). Colorado határait négy vonallal húzták meg, az állam egy majdnem tökéletes téglalap, természetes határa nincs. Itt ered az Arkansas, Platte, a Rio Grande és a Colorado folyó. A Colorado-medence egyik része után kapta nevét a rajzfilmbeli South Park városa. A hegyek lábánál húzódó városias övezet legnagyobb városa a székhely, Denver. Colorado éghajlata a hegyek miatt speciális, minden térségé más és más.

Az első fejlett civilizáció a pueblo indiánoké volt, akik sziklaotthonokat építettek maguknak (a Mesa verde az UNESCO világörökség része). A franciák és a spanyolok gyarmatosították a területet, majd az amerikaiak megvették. Végleg a mexikói-amerikai háború után került az USA-hoz és rögtön fel is osztották a környező területek között. Az arany és ezüst felfedezése után megindult a betelelepülés Coloradóba. 1861-ben vált önálló területté, ekkor kapta spanyol eredetű nevét, amely a Colorado folyó vöröses-barna árnyaltú vizére utal. 1893-ban, elsőként az USA történetében Colorado engedélyezte a nőknek is a szavazást.

Colorado lakosságának fele Denver környékén él, a többi terület ritkán lakott. Legfőbb megélhetési forrásaik az arany- és molibdénbányászat, a mezőgazdaság, a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások. Denver pénzügyi negyedét sokan "a nyugat Wall Streetje"-ként szokták emlegetni.

Az USA legjelentősebb spanyolajkú közössége Coloradóban él, arányuk eléri a 18 százalékot.

Politikailag megosztott állam Colorado. Az utóbbi években a republikánus elnökjelöltet támogatta, de nem lenne meglepetés egy demokrata győzelem sem. A demokraták fő bázisai Denver nagyvárosi része és a hegyvidéki síközpontok, míg a republikánusok Colorado Springsben a legnépszerűbbek. A kormányzó demokrata.