Connecticut

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Hartford
Lakosság: 3,5 millió fő
Kormányzó: M. Jodi Rell (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 60% demokrata párt, 39% republikánus párt
Elektorok száma: 7

Innen jött: John Brown, a polgárháború híres figurája, George W. Bush jelenlegi amerikai elnök, Glenn Close, Katharine Hepburn, Meg Ryan filmszínésznők, Annie Leibovitz fotóművész, Joe Lieberman amerikai politikus, connecticuti szenátor

Hivatalos madara a vándorrigó, virága a hegyi babér, fája a fehér tölgy.

Jelmondata: Qui transtulit sustinet (latin) - Aki áttelepült, ma is életben van

Forrás: Getty Images
Yale Egyetem, Connecticut

Connecticut az egyik leggazdagabb, legkisebb, legrégibb és legsűrűbben lakott állam. Új-Angliához tartozik, de rendkívül erős szálak fűzik New Yorkhoz. Egész partvonaláról a szemközti Long Islandet látni, illetve nyugati fele tulajdonképpen már New York agglomerációja. Nincs igazán nagy városa, legnagyobbak is mindössze százezres lélekszámúak.

Az állam neve a mohegan indián nyelvből ered: a quinnitukqut szó jelentése "a hosszú, áradó folyó helye". 1614-ben fedezték fel a hollandok, de az első telepesek Angliából érkeztek. Sorra létesültek a kolóniák és már 1639-ben megszületett az állam első alkotmánya. Többször akadt gondja szomszédaival.

Erősen iparosodott állam, főleg gép- és fegyvergyártása, illetve vegyipara fejlett. Gyárt atommeghajtású tengeralattjárókat és helikoptereket is. Jelentős bevételi forrása ezenkívül a turizmus. Egyik legnagyobb munkáltatója az USA egyik élegyeteme, a Yale.

Az állam lakossága többségében fehér, de több mint egytizede afroamerikai. A fehérek zömmel olasz és ír leszármazott, de nagyon sok magyar amerikai is él itt.

Connecticut politikai beállítottsága korszakonként változó. Míg az 1960-as évek a demokrata jelölteknek kedveztek, addig az 1970-es és 1980-as években a republikánusok taroltak. 1992 óta ismét a demokrata elnökjelöltek győztek itt.