Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Jackson
Lakosság: 2,92 millió fő
Kormányzó: Haley Barbour (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 57% republikánus párt, 43% demokrata párt
Elektorok száma: 6

Innen jött: Oprah Winfrey televíziós műsorvezető, Robert 'Bob' Pittman, az MTV egyik alapítója, Tennessee Williams drámaíró, William Faulkner Nobel-díjas író, Elvis Presley énekes

Hivatalos madara az énekes gezerigó vagy a karolinai réce, növénye a magnólia, emlősállata a vörös róka.

Jelmondata: Virtute et armis (latin) - Vitézséggel és fegyverrel

Forrás: Getty Images

Mississippi az USA nagy harcsaellátó állama, identitása erősen déli. Nevét a nagy Mississippi folyamról kapta, mely név odzsibve-indián eredetű (misi-ziibi="nagy folyó"). Ez a folyam alkotja az állam teljes nyugati határát. Mississippi területe meglehetősen sík, néhol alacsony dombságok törik meg. Területének közel felét erdőségek fedik. Van némi tengerpartja is.

Rendszeresen sújtják hurrikánok (a hírhedt Katrina is lecsapott itt 2005-ben), és gyakoriak a Mississippi áradásai is.

Az első európai, aki betette ide a lábát, a spanyol Hernando de Soto volt, aki 1540-be fedezte fel a területet. A spanyolok után a franciáké, majd a briteké lett, 1817-ben léphetett be az amerikai államok közé. Hamar az egyik vezető gyapottermelő és rabszolgatartó állammá vált, mindössze ezer fős szabad fekete lakossága volt a polgárháború előtt. Másodikként lépett ki az Unióból, és az elsők között lépett be a háborúba a dél oldalán.

Az államban sokáig megmaradt a feketék hátrányos megkülönböztetése - csak a második világháború után kaptak szélesebb jogokat. A vad földek betörése sok bevándorlót vonzott eleinte, majd az elszegényedő feketék tömegesen vándoroltak az északi államokba. Az állami lobogóban még mindig ott van a déli konföderáció régi zászlaja és a fajgyűlölő Ku-Klux-Klannak is ez az egyik erőssége.

Mississippi még mindig mezőgazdasági jellegű állam, de ipara sem elhanyagolható. A fehér lakosság aránya mindössze 61,7 százalék, az afroamerikaiak aránya 37,2 százalék.

1980 óta csak a republikánusok tudnak győzni az elnökválasztáson. Érdekesség, hogy 1968-ban óriási többséggel (63,46 százalék) George Wallace, az Amerikai Függetlenségi Párt jelöltje nyert Mississippiben az elnökválasztáson.