Vermont

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Montpelier
Lakosság: 621 ezer fő
Kormányzó: Jim Douglas (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 67% demokrata párt, 32% republikánus párt
Elektorok száma: 3

Innen jött: Chester A. Arthur, Calvin Coolidge amerikai elnökök, Joseph Smith, a mormon egyház alapítója, Elisha Otis, a biztonságos liftek kifejlesztője

Hivatalos madara a pettyes fülemülerigó, virága a vöröshere, fája a cukorjuhar.

Jelmondata: Freedom and Unity (angol) - Szabadság és egység

Forrás: Getty Images

Vermont új-angliai állam, lakosságszámát tekintve az USA egyik legkisebb állama (csak Wyoming lakossága csekélyebb). Az állam neve földrajzi eredetű: a 'Les verts monts' kifejezés jelentése Zöld-hegység. Vermont 77 százalékát erdő fedi, és legnagyobb része középhegység. Éghajlata Dél-Svédországéhoz hasonlít.

Területét mohikán és irokéz törzsek lakták az európaiak megjelenése előtt. A híres francia felfedező, Jacques Cartier jutott el először ide 1535-ben. A franciáké lett az állam északi része, a britek a délin telepedtek le. A hétéves brit-francia háború brit győzelmet hozott, és Vermont az angolok kezére került ezzel.

Sokáig fel akarták osztani a környező államok Vermontot, de végül megmenekült, és 1777-ben viszonylagos függetlenséget kapott. Ebben nagy szerepe volt a zöld-hegyi milíciának, mely gerillaakciókkal próbálta kivívni a szabadságot Vermontnak. 1791-ben vált az USA tagállamává. A polgárháborúban az északiak oldalán harcoló parányi állam 30 ezer katonát küldött, akiknek 15 százaléka odaveszett.

Az állam az USA egyik nagy tejtermelője, de a szolgáltatási szektor az uralkodó a gazdaságában. Az idegenforgalom is jelentékeny ágazat, télen kiemelkedő a síturizmus. Vermontot 98 százalékban fehér amerikaiak lakják, zömük francia, angol és ír leszármazott. Legnagyobb kisebbsége ázsiai. Vermont az USA második legöregebb állama.

Az 1970-es évekig republikánus fellegvár, utána egy ideig ingadozó állam volt Vermont, de 1992 óta egyeduralkodók a demokraták. Ettől függetlenül a kormányzó republikánus. Az állam lakosságának 13 százaléka támogatná a kiválást az USA-ból, hogy létrehozzák a Vermonti Köztársaságot. Sok támogatója van a Kanadához való csatlakozásnak is.