Reszket a republikánusok ujja a ravaszon

Vágólapra másolva!
Egyre idegesebbek a republikánusok, miután jelöltjük, John McCain lemaradni látszik a demokrata Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztási kampányban. Néhányan annyira erősködtek, hogy McCainnek kellett megvédenie tőlük riválisát. Az [origo] tudósítója a demokraták felségterületének számító Chicagóban felkereste azokat, akik nem bírtak várni a szavazással, és találkozott egy republikánus tisztviselővel, aki már annyira elkeseredett, hogy nyíltan bevallja, nem hisz McCain győzelmében.
Vágólapra másolva!

A chicagói Merlo könyvtárban, az ifjúsági regények polca mögött nyíló helyiségben már hétfőn megkezdődött az amerikai elnökválasztás. Egészen október 30-ig tart az úgynevezett korai szavazás, amelynek során bárki leadhatja a vokást, és még csak meg sem kell indokolnia, hogy miért nem akar várni a választás hivatalos napjáig, november 4-ig.

Az egyik szavazó, Judith Marcin az [origo] tudósítójának azt mondta, azért szavazott most, mert el akarta kerülni a sorbanállást. Elszámította magát, négy-öt ember is állt előtte a szavazóhelyiség bejáratánál, így várnia kellett egy kicsit.

"Nagyon izgatottak az emberek" - magyarázta a középkorú nő, miután leadta voksát. Barack Obamára szavazott, csakúgy mint az [origo] tudósítója által megkérdezett két másik választó. "Másfél éve követem a kampányt, Obamát támogatom, és minél hamarabb szavazni akartam" - mondta a babakocsit toló, harminc év körüli Benjamin McAlroy. "Szükség van egy kis vérfrissítésre a Fehér Házban" - indokolta a demokrata jelöltre adott voksát a baseballsapkában, rövidnadrágban szavazó Houston Jones.

Judith Marcin és Benjamin McAlroy is megjegyezte, hogy ezen a környéken nehéz republikánusokat találni, és ez igaz szinte egész Chicagóra. Az illinois-i nagyváros régóta demokrata felségterületként van elkönyvelve. Az utóbbi négy választáson a demokrata jelölt legalább tízszázalékos többséggel nyert ebben az államban, és ez borítékolható most is, különösen, hogy Obama itt kezdte politikai karrierjét, és jelenleg is Chicagóban él.

A magányos republikánusok

A republikánusok számára tehát nem sok babér terem ezen a környéken, és ez látszik a párt városi szervezetének irodáján is. Az [origo] munkatársának ottjártakor az ablakok le voltak redőnyözve, a helyiségben pedig egyetlen ember, a chicagói és a Cook megyei republikánus szervezet igazgatója, Jonathan Blessing tartózkodott. A fiatal férfi napraforgómagot rágott, a héjat pedig egy műanyag pohárba gyűjtötte, miközben a helyi kampányról beszélt.

"Ez erősen demokrata állam, úgyhogy McCain nem jön ide kampányolni" - magyarázta, hozzátéve, hogy a külvárosokban van azért néhány olyan körzet, ahol az állami tisztségekért folyó versenyben van esélyük a republikánusoknak, ezért inkább azokra koncentrálnak.

Forrás: Pethő András [origo]
Egyedül az irodában

Kiveszik azért a részüket az elnökválasztási kampányból is, még ha nem is Illinois-ban. "Esténként telefonálgatunk Floridába, Ohióba, Wisconsinba. Utóbbi állam csak egy órára van autóval, oda hétvégén viszünk önkénteseket is" - mondta Blessing. Egyik általa említett államban sem áll azonban túl jól McCain szénája, és egyre inkább úgy tűnik, hogyha nem következik be valamilyen váratlan fordulat, akkor elúszik számára a választás.

A Gallup hétvégi felmérése szerint Obama támogatottsága 52 százalék, míg McCainé csak 43,5. A demokrata jelölt előnyét mutatja több más kutatás is, még ha a különbség nem is egyezik. Más felmérésekből ráadásul kiderül az is, hogy a választókat most elsősorban a gazdaság helyzete aggasztja, és annak rendbetételére a többség Obamát alkalmasabbnak tartja McCainnél.

McCain védte meg Obamát

A demokrata jelölt növekvő fölénye miatt egyre kétségbeesettebbek a republikánusok. Pénteken volt olyan kampányrendezvény, ahol a közönség annyira elragadtatta magát, hogy McCainnek kellett megvédenie riválisát. "Nem bízom Obamában. Olvastam róla, és tudom, hogy ő egy arab" - mondta egy nő, mire a republikánus jelölt megrázta a fejét, és kijelentette: "Nem, asszonyom. Ő egy tisztességes családos ember... egy állampolgár, akivel éppenséggel nézeteltérésem van alapvető kérdésekben."

Hasonlóan érvelt McCain akkor is, amikor egy férfi megjegyezte, megrémül attól a gondolattól, hogy Obama lesz az elnök. "Én sem akarom, hogy Obama legyen az elnök, de meg kell mondanom, hogy ő egy rendes ember, és nem kell senkinek sem megrémülnie attól, ha ő lesz az elnök" - fogalmazott McCain, aki azonban nem aratott osztatlan sikert ezekkel a megnyilvánulásokkal.

Forrás: Pethő András [origo]
Ők már szavaztak

A kampányrendezvényen többen is zúgolódtak McCain válaszain, és Jonathan Blessing is azt mondta, kap olyan telefonokat, amelyek a békülékeny hangnem helyett támadásra buzdítják a pártot. "Azt gondolják, hogy Obamának van több olyan gyengesége, amelyek nem kaptak elég figyelmet" - magyarázta a chicagói republikánus.

McCainék épp ezzel próbálkoztak meg az utóbbi egy hétben, amikor támadni kezdték Obamát, amiért kapcsolatba került egy chicagói professzorral, aki a hetvenes évek elején egy robbantásokat is végrehajtó kormányellenes szervezet tagja volt. McCain azonban a múlt heti tévévitában még csak említést sem tett erről, és úgy tűnik, hogy a kampánystábja is kezd leszállni erről a témáról.

"A körülmények ellene dolgoznak"

Már csak egy nyilvános vita van hátra a két jelölt között, amelyet szerdán tartanak. A két eddigi párbaj civilizált légkörben zajlott, és nem változtatott az erőviszonyokon. McCainen így már talán csak az segíthet, ha Obama elkövet valamilyen nagy hibát, vagy ha a gazdaság helyett a nemzetbiztonság kerül előtérbe, amelynek kezelésére, a felmérések szerint a választók inkább a republikánus jelöltet tartják alkalmasabbnak.

A nem túl kedvező körülmények ellenére vannak még lelkes republikánusok. "Nagyon sokan vannak ebben az államban, akik segíteni akarnak McCainnek" - mondta Blessing, hozzátéve, hogy a szerda esti tévévitára is biztosan összegyűlik majd legalább háromszáz ember, aki bízik a republikánus jelölt győzelmében. A chicagói városi szervezet vezetője azonban nem ilyen bizakodó. A kérdésre, hogy vajon McCain meg tudja-e fordítani az állást, habozás nélkül azt válaszolta: "nem". Kicsit kényszeredetten elnevette magát, majd magyarázatképpen hozzátette, "ő egy nagyon jó jelölt, de a körülmények ellene dolgoznak".

Chicago, Illinois - Egyesült Államok