Rhode Island

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Providence
Lakosság: 1 millió
Kormányzó: Donald Carcieri (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 63% demokrata, 35% republikánus
Elektorok száma: 4

Innen jött: H. P. Lovecraft író, Vinny Paz világbajnok bokszoló, Robert Aldrich, A Piszkos tizenkettő című film rendezője, az ugyancsak filmrendező Farrelly-testvérek (pl. Dumb és Dumber), James Woods színész

Madara a Rhode Island-i vörös tyúk, kagylója a kemény- vagy pénzkagyló, virága a viola, fája a vöröslevelű juhar, itala a tejeskávé.

Jelmondata: Hope (angol) - Remény

Forrás: Getty Images
Óceáni kilátás

Az eredeti 13 brit kolónia közül elsőként kiáltotta ki függetlenségét. Ez a legkisebb területű amerikai állam, alig 4000 négyzetkilométeres, kisebb mint Fejér megye. Nevét vagy egyik szigetének vörös agyagjáról, esetleg a görög Rodosz szigetéről kaphatta egy olasz tengerésztől, az első európaitól, akit erre vetett sors, miközben a Kína felé vezető vízi utat kutatta 1524-ben. A kis állam lapos, legmagasabb pontja 242 méterre emelkedik a tengerszint fölé, öbleiben másfél tucat kisebb-nagyobb sziget található.

Itt törölték el először (1652-ben) a rabszolgaságot az Újvilágban, itt épült az első baptista templom, és itt volt az első sztrájk is. Az 1950-es évektől az 1990-es évekig hírhedt volt szervezett bűnözéséről, itt székelt a Cosa Nostra részeként számon tartott Patriarca család, vagy ahogy gyakran emlegették: "az Iroda". Az USA-ban ez az egyik állam kettő közül, ahol legális a prostitúció - amíg zárt ajtók mögött folyik. Az 1840-es évek óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Egykor textilipari óriás, az ipari forradalom amerikai kiindulópontja volt, az 1929-es gazdasági válság után azonban elvesztette vezető szerepét. Jelenleg főleg a szolgáltató ipar - egészségügyi, oktatás, turizmus - megy jól, de folyik még kisebb léptékű ipari termelés is, divatékszereket, fémeszközöket, elektromos berendezéseket gyártanak, hajókat, csónakokat építenek. Lakói a legtakarékosabbak az USA-ban: itt a legalacsonyabb az egy főre eső energiafelhasználás.

A politikai életet 1929 óta a demokrata párt uralja, a republikánusok alig képviseltetik magukat az állami törvényhozásban, ám a magas állami adókat és a demokraták mértéktelenségét kritizáló reformjelöltjeik sikereket értek el, ezért van most republikánus kormányzója. Két szenátora demokrata, az elnökválasztásokon is zömében demokrata jelölteket támogattak a választók.