Texas

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Austin
Lakosság: 23,9 millió fő
Kormányzó: Rick Perry (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 55% republikánus, 44% demokrata
Elektorok száma: 34

Innen jött: Dwight D. Eisenhower amerikai elnök, Lyndon B. Johnson amerikai elnök, Laura Bush first lady, Anna Nicole Smith modell, Wes Anderson, Robert Rodriguez filmrendezők, Farrah Fawcett, Renée Zellweger filmszínészők, Horton Foote, Jamie Foxx, Forest Whitaker Oscar-díjas filmszínészek, Larry Hagman filmszínész, Bonnie Parker és Clyde Barrow bankrablók

Madara az amerikai gezerigó, virága a csillagfürt, fája a pekándió-fa

Jelmondata: Remember the Alamo! (angol) - Emlékezz az Alamóra!

Forrás: Getty Images
Egy tipikus olajkitermelésből élő texasi család...

Területének méretében csak Alaszka, népességben csak Kalifornia előzi meg. Neve kaddo indián eredetű, barátságot jelent. Legfontosabb folyója a mexikói-amerikai államhatárt képező Rio Grande.

Legnagyobb városai a 2 milliós Houston, és az 1-1 milliós Dallas és San Antonio.

Texast nem kényezteti el a természet: hóviharok, tornádók és hurrikánok is lecsapnak olykor itt. Az 1900-as galvestoni hurrikán az USA történetének legpusztítóbb katasztrófája lett, melyben közel tízezren vesztették életüket és 100 milliárd dolláros kár keletkezett. Az idei Ike hurrikán is hatalmas károkat okozott Texasban.

A spanyol Álvar Nunez Cabeza de Vaca volt az első európai, aki idevetődött - ő is egy hajótörés áldozataként. Utána a franciák és spanyolok versengtek Texas területén, és ketté is osztották a régiót: a nyugati rész Új-Spanyolországhoz, a keleti Francia Louisianához került. A spanyolok sokat háborúztak az őslakosokkal. Alig kötöttek békét az apacsokkal, rögtön elkezdték támadni őket a komancsok, és ez a 18. század végéig így ment.

A francia területek megvételével Texas keleti fele az USA-hoz került, a nyugati rész Mexikóé lett a forradalom után. Egyre több angol nyelvű család települt be Texasba az USA-ból, majd 1836-ban kikiáltották a függetlenséget. Ez háborúhoz vezetett Mexikóval, ekkor zajlott le a híres alamói ostrom: az erőd texasi védői mindhalálig kitartottak a fölényben lévő mexikói hadsereggel szemben. A polgárháborúban a déliek oldalán küzdött Texas, az utolsó csatát is itt vívta Észak és Dél.

1901-ben olajat találtak Texas földjén, olajkutak százai nőttek ki a földből egyik napról a másikra. Ipara fejlett, kutatás-fejlesztésben az USA egyik vezetője. Itt található a Lyndon B. Johnson Űrközpont, a NASA központja, a Lockheed Martin repülőgépgyár, illetve a Dell, Texas Instruments, AT&T, Perot Systems stb. központjai. Fort Worthben van az USA második, a világ negyedik legnagyobb repülőtere, és az állam kikötői is hatalmasak.

Demográfiailag Texas egyre sokszínűbb - köszönhetően az erőteljes mexikói bevándorlásnak (illegálisan vagy egymillió délről érkezett migráns él itt). A fehérek aránya mindössze 49 százalék, a lakosság 35,7 százaléka latin-amerikai, 11,6 százaléka afroamerikai.

A demokraták gyakorlatilag semmilyen fontos pozíciót sem képesek itt megszerezni, minden a republikánusok kezében van.