Nevada

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Carson City
Lakosság: 2,6 millió fő
Kormányzó: Jim Gibbons (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 43% republikánus, 55% demokrata
Elektorok száma: 5

Innen jött: Andre Agassi teniszbajnok, Jenna Jameson pornószínész, Pat Nixon, Richard Nixon amerikai elnök felesége

Hivatalos madara a hegyi kékmadár, szárazföldi állata a kanadai vadjuh, hala egy helyi pisztrángfajta, hüllője a kaliforniai üregteknős, virága a zsája, fája az egytűs diófenyő.

Jelmondata: All for our Country (angol) - Mindenki az országunkért

Forrás: Getty Images
A híres Burning Man fesztivál, a Blac Rock sivatagban

Az állam területének jelentős része lefolyástalan, vagyis nincs folyami összeköttetésben egyetlen óceánnal vagy tengerrel sem, és sivatagos. Hegycsúcsai 4000 méteres magasságba emelkednek, itt van a Mojave-sivatag, és az USA leghosszabb lefolyástalan folyója, a Humboldt. Nevada területét 1861-ben választották le Utahról, és három éven belül állam lett, 36-ik államként csatlakozott az Unióhoz. Állammá alakulását Abraham Lincoln újraválasztása érdekében siettették.

Becenevét (az ezüst állam) az itt található számos ezüstlelőhelyről kapta, gazdasága is nagyrészt a bányászatra alapult eleinte. Ezen úgy próbáltak változtatni, hogy 1931-ben legalizálták a szerencsejátékokat, amelyek a 20. század elején kerültek tiltólistára Egyesült Államok-szerte. A lépést akkor csak ideiglenesnek tekintették, ám az erre épülő szórakoztatóipar azóta is az állam legfontosabb bevételeit szolgáltatja. Las Vegason és Renón kívül jelentős turisztikai forgalmat bonyolít le a kaliforniai határon fekvő Tahoe-tó, amely híres tiszta vízéről és a környező hegyekben lévő síparadicsomokról.

A turizmuson kívül jelentős bevételi forrás az aranybányászat - 2004-ben az állam adta a világ aranytermelésének 8,7 százalékát. Jelentős az ezüstbányászata, de rezet, lítiumot, gipszet, is kitermelnek. Ásványkincsekben ugyan gazdag, ám a kitermelés drága. Mezőgazdasága elsősorban a marhatenyésztésre épül, de termelnek sok lucernát, kölest, hagymát, krumplit is. Hatalmas kiterjedésű lakatlan területei ideális helyszínt szolgáltattak a nukleáris kísérleti robbantásoknak: a nevadai tesztmezőn még 1992-ben is hajtottak végre földalatti kísérleti robbantást.

Lakosságának 85 százaléka nagyvárosok környékén él, 65 százaléka fehér, 20 százaléka spanyolajkú, 7 százalék afroamerikai, 6 százalék ázsiai. Az államban jelentős számú baszk él. Nevada híres a házasságkötés és a válás gyors és egyszerű ügyintézéséről.

Politikájára az állam északi illetve déli területei közötti rivalizálás jellemző, utóbbi szülöttei régebb óta töltenek be vezető tisztségeket, előbbiek viszont kezdik átvenni ezt a szerepet. A republikánusok és a demokraták támogatottsága kiegyenlített, Nevada ingadozó államnak számít. Az elmúlt öt elnökválasztásból két alkalommal demokrata, három alkalommal republikánus jelölt nyert, viszonylag csekély különbséggel.