Gyorsan olvad Obama előnye

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkent Barack Obama amerikai elnökjelölt előnye az utóbbi három napban. A demokrata jelölt csütörtökön még 12 százalékponttal vezetett republikánus vetélytársa előtt, vasárnapra azonban 5 százalékra olvadt a különbség. Amerikai elemzők trendfordulót emlegetnek, amit John McCain új kommunikációs stratégiájának tudnak be.
Vágólapra másolva!

Öt százalékpontra olvadt Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt fölénye republikánus párti vetélytársával, John McCainnel szemben - derült ki egy vasárnap közölt közvélemény-kutatásból. A Reuters/C-SPAN/Zogby közös - 2,9 százalékpontos hibahatárral készült, és a napi változásokat nyomon követő - felmérése szerint a november 4-i választáson várhatóan részt vevő amerikaiak 49 százaléka szavazna Obamára, 44 százalékuk pedig McCainre.

Obama visszaesése látványosnak mondható, hiszen csütörtökön még 12 százalékponttal vezetett vetélytársával szemben. John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője a felmérést ismertetve trendfordulóról beszélt: McCain támogatottsága immár emelkedik, Obamáé pedig csökken. Zogby szerint McCain felzárkózása vélhetően közvetlenül összefügg azzal, hogy a republikánus párti jelölt kampányában elkezdett gazdasági kérdésekről beszélni.

A 47 éves Obama az elmúlt hetekben országos szinten maga mögé utasította vetélytársát a közvélemény-kutatásokban, párhuzamosan azzal, hogy a nemzetközi pénzügyi válság és a tőzsdei részvényárak mélyrepülése a figyelem homlokterébe került. A 72 éves McCain lassan reagált Obamának a választókhoz intézett gazdasági üzeneteire, de az elmúlt napokban ő is egyre inkább kampánya előterébe állította a gazdasággal kapcsolatos nézeteit.

Obama továbbra is jelentős előnnyel vezet az évente 35 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak körében, ahol népszerűségi mutatója valamivel meghaladja a 70 százalékot. McCain, aki korábban csak a legmagasabb jövedelmű rétegek körében volt népszerűbb, most már minden jövedelemi csoportban csekély előnyre tett szert a 35 ezer dolláros, vagy annál nagyobb jövedelemmel rendelkezők között.

Obama népszerűségbeli fölénye továbbra is biztosnak mondható - vagy csak enyhén csökkent - két olyan fontos társadalmi csoportnál, amelynek döntő szerepe lehet az elnökválasztás kimenetelében: a független szavazók és a nők körében is 14 százalékponttal haladja meg népszerűségi mutatója McCain támogatottságát.