Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Baton Rouge
Lakosság: 4,3 millió fő
Kormányzó: Bobby Jindall (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 59% republikánus párt, 40% demokrata párt
Elektorok száma: 9

Innen jött: Louis Armstrong, Fats Domino, Jerry Lee Lewis zenészek, Truman Capote író

Hivatalos madara a pelikán, emlőse a louisianai fekete medve, kutyája a catahoula leopárdkutya, hüllője az alligátor, ízeltlábúja a háziméh, kétéltűje az amerikai zöld levelibéka, édesvízi hala a sügér, virága az örökzöld liliomfa, vadvirága a nőszirom, fája a mocsár ciprus.

Jelmondata: Union, Justice, and Confidence (angol) - Szövetség, igazság és bizalom

Forrás: Getty Images
Egy New Orleans-i jazz-bár

Területét az európaiak közül a spanyolok érték el először. Nevét a Napkirályról, a francia XIV. Lajosról kapta, területét Napóleontól vásárolta meg 15 millió dollárért 1803-ban az USA. A 18. században Louisianának nevezték a Mississippi folyó francia felségterületté nyilvánított egész - a Mexikói-öböltől Kanadáig húzódó - vízgyűjtőjét. Területén jött létre a mai USA 15 új tagállama, a Louisiana nevet a Mississippi torkolatánál kialakított állam örökölte meg.

Kultúrájában és lakosságának összetételében is élénken érződik a spanyol, francia és az Afrikából idehurcolt rabszolgák nyomán a nyugat-afrikai múlt. Bizonyos városai, városrészei - gazdag kulturális örökségük révén - még az USA-n belül is különlegesnek számítanak. Louisiana a második a tagállamok közül az afrikai eredetű népesség arányát tekintve (közel 33 százalék).

Felszíne lapos - legmagasabb pontja 163 méteres -, a Mississippi torkolatánál és a tengerparton mocsarak, a partoktól távolabb préri, és erdős préri borítja. Nyarai hosszúak, melegek és párásak, a tel rövid az idő enyhe. Gyakoriak a trópusi ciklonok, hurrikánok, amelyek rendkívüli pusztítóak lehetnek a partközeli alacsonyan fekvő területeken. Emlékezetes a New Orleanst elöntő Katrina három évvel ezelőtti pusztítása. Akkor 1500 ember halt meg Louisiana-szerte. Évente átlagosan 60 nap viharos az államban.

Gazdaságában komoly szerepe van a mezőgazdaságnak, jelentős a tengeri halászat, a szárazföldön gyapotot, szóját, cukornádat, rizst termelnek, marhát, szárnyasokat tenyésztenek. South Louisiana kikötője (a Mississippin New Orleans és Baton Rouge között), a világ 4. legnagyobb, és a nyugati félteke legnagyobb kikötője. Komoly bevételeket hoz a turizmus, de felfutóban van filmipar is. Jelentős olaj és földgázkincse, itt fúrtak először víz alatti olajkutat. Innen származik a tabasco szósz és a jazz.

Jelentős konzervatív beállítottságú lakossággal rendelkező állam, jóllehet a demokrata párt - New Orleans és jelentős afroamerikai lakossága révén - többnyire minimális előnyt szerzett a helyi választásokon. Az elnökválasztásokon az utóbbi 2 évtizedben a végső győztes nyert itt, függetlenül attól, republikánus, vagy demokrata színekben indult. A Katrina pusztítása után sokan nem települtek vissza New Orleansba, ami rontja a demokrata esélyeket.

www.louisiana.gov