USA 2008 Elnökválasztás

Kétezren választanak Magyarországról amerikai elnököt

[origo]MTI2008. 11. 01., 9:17Utolsó módosítás: 2008. 11. 01., 10:11
eszközök:

Több mint kétezer amerikai választópolgár szavazhat Magyarországról idén is az elnökválasztáson, ők - a magyar rendszerrel ellentétben - nem a nagykövetségen, hanem levélben voksolhatnak - tájékoztatta az amerikai nagykövetség az MTI-t.

A szavazók levélben kapják meg és postán küldhetik vissza szavazócédulájukat azok az amerikaiak, nem saját államukban szeretnének voksolni. Így a budapesti amerikai nagykövetségen sincsenek felállítva szavazógépek vagy szavazóurnák. A diplomáciai képviselet azonban minden lehetséges segítséget megad a szavazóknak - hangsúlyozta a követség munkatársa.

Az amerikai állampolgárok személyesen, telefonon és az interneten keresztül is kaphatnak segítséget a nagykövetségtől.

Obamának és McCainnek is van budapesti tábora

A kampányban a Budapesten élő republikánus és demokrata párti szimpatizánsok is aktivizálták magukat. A republikánus és a demokrata elnökjelölt, John McCain és Barack Obama hívei a magyar fővárosban is alakítottak pártolói csoportokat. A két tábor több összejövetelt szervezett az elmúlt hetekben, de az is céljuk volt, hogy telefonon buzdítsák voksolásra a szavazókat.

A november 4-i választásokra az Amerikai Kereskedelmi Kamara is külön rendezvénnyel készül. A kamara több mint ezer vendéget vár éjszakába nyúló választási fogadására.

A kongresszus és a szenátus is frissül

Az amerikai kongresszus által 1845-ben elfogadott törvény értelmében minden negyedik év novemberének első hétfőjét követő kedden elnökválasztást kell tartani. E napon nemcsak az elnököt és a vele együtt induló alelnököt választják meg, hanem újraválasztják az egész, 435 tagú képviselőházat (kongresszust) két évre, és a 100 tagú szenátus egyharmadát.

E napon több államban is kormányzót választanak - a helyi alkotmány rendelkezései szerint - 2 vagy 4 évre, továbbá ezernyi állami, járási és városi tisztségviselőt.

Az elnökválasztás menetét az 1789-ben elfogadott és többször kiegészített alkotmány szabályozza. Ennek értelmében elnökké csak olyan ember választható, aki amerikai állampolgárként született, betöltötte 35. életévét és legalább 14 éve az Egyesült Államok lakosa. Alelnök csak olyan személy lehet, aki elnökké is választható lenne. Az elnök megbízatása négy évre szól, és csak egyszer választható újra.

Közvetve választanak elnököt

Az elnököt és az alelnököt közvetett módon választják meg. A 18. életévüket betöltött, választójoggal rendelkező amerikai állampolgárok, akik felvetették magukat a választói névjegyzékbe, novemberben csak az úgynevezett elektorokra szavaznak, azaz államonként a pártok aktivistáiból alakult elektori csoportokra adják le voksukat. Az egyes államokból a legtöbb szavazatot kapott párt elektorai jutnak be az elnökválasztó elektori testületbe.

Elnökké választáshoz az elektori szavazatok egyszerű többsége, azaz 270 szavazat is elegendő. Ha ez nem jön létre, akkor az elnök személyéről a képviselőház (ahol ekkor minden államnak csak egy szavazata van), az alelnökről pedig a szenátus dönt.

Mivel az elektorokat egyszerű többséggel választják, az Egyesült Államokban is előfordulhat az a helyzet, hogy az elnökválasztás végső győztese összességében kevesebb szavazatot szerez, mint vesztes ellenfele.

eszközök:
betöltés folyamatban...

24 óra hírei