A csirkelábról is szavaznak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Több mint 150 népszavazási kérdésre is válaszolnia kell november 4-én az amerikai választóknak. Kaliforniában például arról is döntenek majd, hogy az állam alkotmánya elismerje-e a melegházasságot. Ugyanitt szavaznak majd a baromfik végtagjairól, a megújuló energiáról és "Sarah törvényéről", azaz a kiskorúak abortuszának megnehezítéséről is. A népszavazásból az elnökjelöltek is hasznot húzhatnak.
Vágólapra másolva!

November negyedikén az amerikai választók nem csak az elnökjelöltekre szavaznak, számos államban népszavazási kérdésekre is válaszolniuk kell, amelyek nyomán állami törvények változhatnak majd meg. A 2008-as elnökválasztáson összesen 153 népszavazási kérdésre kell megfelelniük 36 állam szavazóinak. A kérdések - hivatalos nevükön ajánlások - több helyen az amerikai politika olyan érzékeny témáit vetik fel, mint a melegházasság vagy az abortusz ügye - írja a BBC.

A legkényesebb népszavazási kérdésben a kaliforniai választóknak kell majd határozniuk: ha az úgynevezett nyolcas számú ajánlást elfogadják, Kalifornia állami alkotmánya kimondja majd: "Csak a nő és férfi közötti házasság tekinthető elismertnek Kaliforniában".

A kérdésről a melegházasság kaliforniai ellenzőinek kezdeményezésére kell szavazni, nem először: 2000-ben ugyanis egy melegházasságot elutasító törvény már született népszavazás után, ezt azonban 2008 májusában visszadobta a kaliforniai legfelsőbb bíróság. Ha a november 4-ei szavazáson a többség ismét a melegházasság ellen szavaz, az erről szóló szabály immár az állami alkotmányba kerül be - ezt pedig nem fordíthatja vissza legfelsőbb bírósági döntés.

Bár 2000-ben a szavazók még egyértelműen az egyneműek házassága ellen voksoltak, idén szorosnak ígérkezik a szavazás - írja a BBC elemzője. A közvélemény-kutatások szerint ugyanis az állam szavazói - igaz, csak nagyon kis többséggel - nem szívesen toldanák meg alkotmányukat. A melegházasságot elfogadók abban bíznak, hogy Barack Obama indulása a népszavazási kérdés elutasításában is segít. Úgy okoskodnak, hogy Obama jelöltsége számos liberális szavazót csábít majd az urnákhoz.

Az egyneműek házasságának elutasításával egészülhet ki Florida és Arizona alkotmánya is - ezekben az államokban is a kaliforniaiéhoz hasonló népszavazást tartanak november 4-én.

Csirkekényelem, Sarah törvénye

Kaliforniában - ahol a közvetlen demokráciának nagy hagyománya van - a szavazóknak két másik törvénymódosítást is jóvá kell hagyniuk. Az egyik népszavazási kérdés nyomán megemelnék a megújuló energia-források felhasználását, a másik kérdés pedig arról szól, betiltsák-e az állatkínzó baromfitartást. Ha elfogadják az utóbbi ajánlást, a továbbiakban csak olyan helyen lehet majd csirkéket, pulykákat tartani, ahol az állatok könnyedén meg tudnak fordulni, le tudnak feküdni a földre és minden végtagjukat kényelmesen ki tudják nyújtani.

Szavaznak majd "Sarah törvényéről" is. Eszerint a kiskorúak abortuszát még 48 óráig késlelteni lehet azután, hogy szüleiket értesítették róla. "Sarah törvénye" megosztja a kaliforniai közvéleményt, a felmérések szerint az ötletet 46 százalékuk támogatja, 44 százalékuk elutasítja, mintegy 10 százalékuk pedig nem is tud dönteni a kérdésben. Az állami napilapok is megosztottak: a Los Angeles Times szerint a szabály bevezetése csak az illegális abortuszok számát növelné a tinédzserek körében, míg az Orange County Register a közelmúltban arról írt: a szülőknek joga van tudni a lányuk abortuszáról.

Az abortusszal kapcsolatos kérdésekre két másik állam szavazóinak is felelniük kell majd. Dél-Dakotában a kérdés arra vonatkozik majd, hogy az államban teljesen betiltsák-e az abortuszt. A tilalom alól csak azok a nők mentesülnének, akiknek magzata nemi erőszak vagy vérfertőző viszony következtében fogant, illetve az anya egészsége érdekében végezhetnének abortuszt.

Az abortuszról Coloradóban is szavaznak. Az ottani népszavazáson eldőlhet, hogy a magzatot már a megtermékenyülést követően is személynek kell tekinteni, nem pedig csak a beágyazódás pillanatában. Az ajánlás ellenzői szerint a szabály elfogadása gyakorlatilag törvényen kívül helyezné azokat a fogamzásgátlási módszereket, amelyek nem gátolják a megtermékenyülést, de megakadályozzák a beágyazódást. A BBC elemzése szerint nem valószínű, hogy a coloradóiak megszavazzák ezt a javaslatot.

Bevándorlás és nyelvkérdés

Az abortusz és a melegházasság mellett az amerikai közéletben a bevándorlás kérdése is folyamatos viharokat kavar. Számos amerikai fél attól, hogy a latin-amerikai bevándorlás hatására visszaszorul az angol nyelv az Egyesült Államokban. Ennek megállítását két államban is célozzák népszavazási kérdések.

Oregonban az 58-as számú javaslat megtiltaná, hogy a külföldi gyerekeket anyanyelvükön tanítsák az általános iskola második osztályától vagy a gimnázium harmadik évétől kezdve. A Missouri állambeli javaslat pedig az állami alkotmányt egészítené ki azzal, hogy "az angol minden olyan kormánytalálkozó hivatalos nyelve, ahol közügyekről vitatkoznak, közügyekben döntenek vagy közéleti kérdésekben stratégiát formálnak".

Miközben a felmérések szerint egyik államban sem valószínű, hogy elfogadják az ajánlásokat, mindkét helyen segítheti a népszavazási kérdés az elnökjelölteket: a bevándorlás és a nyelvkérdés több választót csalogathat az urnákhoz, akik az elnökjelöltekre is szavaznak.

Néhány elemző egyenesen azt állítja: a szavazókat megosztó kérdések gyakorlatilag választási trükknek tekinthetők, mert a jelöltek húznak hasznot abból, ha többen mennek el szavazni. Az elemzők szerint szavazóbázisuk kiszélesítésére az elmúlt években a különböző kampánystábok tudatosan felhasználták a népszavazási kérdéseket.

Egyesek szerint George W. Bush szekerét tolták a melegházassággal kapcsolatos népszavazási kérdések 2004-ben, mivel számos konzervatív amerikait vettek rá, hogy elmenjenek szavazni. A konzervatív voksok megnövelhették a Bushra leadott szavazatok számát - ami számított például az olyan államok megszerzésében, mint Ohio - írja a BBC.