McCain végigpörögte az utolsó napot

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnökválasztási kampány utolsó napján még egyszer támadták egymást az egyébként a megosztó politizálás felszámolását ígérő jelöltek. A republikánusok számára kedvező hír, hogy egy újabb vizsgálat szerint nem követett el hatalommal való visszaélést Sarah Palin alelnökjelölt. A győzelemre esélyes demokrata jelölt napját beárnyékolta nagymamájának halála.
Vágólapra másolva!

A választás előtti utolsó napot is intenzív kampányolással töltötte a két nagy párt jelöltje, a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain. Az erőviszonyokra jellemző, hogy szinte mindegyik rendezvény olyan államban zajlott, amely a korábbi választásokon a republikánusokra szavazott. Most ezek közül több helyen is a demokrata Obama az esélyes a felmérések szerint, így McCain védekező pozícióba szorult.

A republikánus jelölt hétfőn hét államban (Florida, Tennessee, Pennsylvania, Indiana, Új-Mexikó, Nevada és Arizona) is tartott gyűlést, míg Obamának három rendezvénye volt (Florida, Észak-Karolina és Virginia).

Bár mindkét jelölt a megosztó politika felszámolását ígéri, az utolsó napot is kihasználták arra, hogy támadják egymást. "Obama szenátor célja az, hogy megbüntesse a sikeres embereket. Az én célom az, hogy sikeressé tegyek mindenkit" - vetette be a már többször elsütött fordulatot McCain a florida Tampában, utalva arra, hogy a demokrata jelölt emelné a vagyonosabb réteg adóterheit.

Obama pedig emlékeztette az egyik gyűlésén résztvevőket, hogy McCain szeptember 15-én, néhány órával az egyik legnagyobb befektetési bank, a Lehman Brothers csődje előtt még arról beszélt, hogy a gazdaság alapjai erősek. Amikor a tömeg búgni kezdett, a gazdaság rendbetételét és a középosztálynak kedvező politikát hirdető demokrata jelölt közölte: "Nincs szükség búgásra. Arra van szükség, hogy elmenjetek szavazni."

McCain stábja ugyan az utóbbi napokban azt hangoztatta, hogy szűkül Obama előnye, a legfrissebb felmérések is azt mutatják, hogy a demokrata jelölt magabiztosan - 5-10 százalékkal - vezet országos szinten és a választás kimenetele szempontjából fontos államok többségében is.

Ha ezek a kutatások pontosak, akkor Obama kényelmes fölénnyel nyeri majd a választást, és így ő lesz az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke. Politikai elemzők azonban figyelmeztetnek arra, hogy a faji kérdés bizonytalanító tényező lehet. Lehetséges ugyanis, hogy vannak olyan szavazók, akik a felmérések során azt mondják, Obamát támogatják, de valójában nem hajlandók rá szavazni a bőrszíne miatt.

Ha Obama győz is, nem fog felhőtlenül ünnepelni a chicagói Grant Parkba tervezett választási rendezvényen. Hétfőn közleményt adot ki, amely szerint elhunyt nagymamája, aki fontos szerepet töltött be életében. Obamát gyerekkorában egy ideig nagyszülei nevelték, és nagymamája gyakorlatiassága, racionalitása komoly befolyással volt rá.

Bár már a választók egy része élt a korai szavazás lehetőségével, és az utóbbi hetekben leadta voksát, a többség kedden fog szavazni. Ezzel egy több mint másfél éven át tartó, kemény kampány ér véget. Évtizedek óta nem volt ennyire nyitott az elnökválasztási verseny, mindkét oldalon több erős politikus versengett a jelöltség megszerzéséért. A hivatalban lévő elnök, George Bush második ciklusát fejezi be, így ő nem indulhat a posztért, és ugyan az alelnök legtöbbször megpróbálkozik a jelöltséggel, a posztot jelenleg betöltő Dick Cheney szállt be a versenybe.

Valószínűleg nem is lett volna sok esélye, a felmérések szerint ugyanis nem örvend túl nagy népszerűségnek. Ez igaz Bush elnökre is, aki gyakorlatilag teljesen kimaradt a kampányból. Tevékenységének megítélése annyira negatív, hogy csak terhet jelentett volna McCainnek, akiről ellenfele egyébként is azt állította, hogy győzelme egy harmadik Bush-ciklussal lenne egyenlő. McCain próbált harcolni ez ellen, a kampány utolsó szakaszában már többször is kijelentette: "nem vagyok George Bush".

Chicago, Illinois - Egyesült Államok