"Amit tettünk, megváltoztatja Amerikát" - Obama győzelmi beszéde

Vágólapra másolva!
"Amit ma este tettünk, megváltoztatja ezt az országot" - mondta Barack Obama demokrata elnök győzelmi beszédében. Obama szerint megválasztása azt bizonyítja, hogy Amerikában minden lehetséges. A választók segítségét és összefogását kérte a pénzügyi válság megoldásában, a terroristáknak pedig azt üzente: "legyőzünk titeket".
Vágólapra másolva!

"Van még valakinek kétsége afelől, hogy Amerikában minden lehetséges?" - így kezdte győzelmi beszédét Barack Obama. Az Egyesült Államok elnöke többször hangsúlyozta: az emberek minden különbözőségük ellenére - demokraták vagy republikánusok, fehérek, feketék, ázsiaiak vagy latin-amerikai származásúak - együtt alkotják az Egyesült Államokat, ezért össze kell fogniuk.

"Amit ma este tettünk, megváltoztatja ezt az országot" - fogalmazott Obama. A választáson győztes demokrata elnökjelölt köszönetet mondott Joe Biden alelnökjelöltnek, Michelle Obamának, "a nemzet következő first ladyjének", vasárnap elhunyt nagymamájának és egész családjának. Megköszönte "az Egyesült Államok történetének legjobb kampányát" kampánymenedzserének is. "De sosem felejtem el, kinek köszönhető valójában ez a győzelem. Nektek" - mondta szavazóinak. "Ez a ti győzelmetek" - jelentette ki. Méltatta ellenfelét, John McCaint is.

Obama arról is beszélt, hogy Amerika előtt áll többek között az olyan problémák megoldása, mint a század legszörnyűbb pénzügyi válsága, az afganisztáni háború, az egészségügyi problémák. "Tudjuk, hogy a kormány nem fogja tudni megoldani minden problémátokat" - mondta, de hozzátette: kormányával lépésről lépésre építkezik majd. "Nélkületek azonban ez nem sikerülhet" - mondta. "Hosszú út áll előttünk, meredek emelkedő, aminek nem érünk a végére egy év, de talán az egész ciklus alatt sem. De soha nem voltam biztosabb abban, mint ma este, hogy odaérünk. Megígérem" - mondta.

A külföldnek is üzent a választott elnök. "Ti, akik terrorral fenyegetitek a világot - legyőzünk titeket. Ti, akik biztonságot és békét kerestek - segítünk nektek" - ígérte. A győzelmi beszéd végén pedig többször megismételte elhíresült jelszavát: "Yes we can". Beszélt egy 106 éves atlantai nőről, Ann Nixon Cooperről is. Fiatalkorában fekete bőrszíne és neme még miatt nem szavazhatott, élete során Amerika a legfelemelőbb és legsötétebb időszakain ment át - mondta. "Ő látta, hogy Amerika meg tud változni" - jelentette ki.