Sorbanállás, géphibák, nedves szavazólapok

Vágólapra másolva!
Országszerte számos szavazókörből jelentettek technikai problémákat az Egyesült Államokban zajló választásokon. A szórványos jelenségek hátterében hol emberi mulasztás, hol az esős időjárás, hol egyszerűen az áll, hogy sok helyen a választók szinte megrohanták a szavazóhelyiségeket.
Vágólapra másolva!

A CNN hírtelevízió az egész országból gyűjti a hibákról, esetleges szabálytalanságokról szóló jelentéseket, még telefonos forródrótot is üzemeltet, melyen a választók beszámolhatnak tapasztalataikról. Az első technikai gondokról magyar idő szerint kora délután érkezett hír: a New Jersey-beli Willingboróban, a Pennypacker Park-i iskolában működő szavazókörben elromlottak a szavazógépek. (A gyorsabb, hibamentes feldolgozás érdekében az Egyesült Államokban általános, hogy a szavazók nem a nálunk ismert szavazólapokon, hanem mechanikus vagy elektronikus szavazógépeken voksolnak.) A tudósítás azt a megnyugtató információt is tartalmazta, hogy már a helyszínen van egy szerelő, és a megjelentek addig is szavazhatnak a hagyományos módon, papíron.

A papír szavazólapok okoztak gondot több helyen Virginiában, ahol a szavazás kezdete óta folyamatosan esik: több helyen átnedvesedtek a szavazólapok, amiket aztán a célra szolgáló szkennerek nem ismertek fel. A megoldás: a szavazólapokat a választási bizottság tagjai megszárítják feldolgozás előtt. Észak-Karolinában a választási bizottság elnöke intézkedett, hogy az esőről beeső szavazókat papírtörölközőkkel várják, így elkerülve, hogy összevizezzék a szavazólapokat.

Cleveland egyik külvárosában, Shaker Heightsban néhány szavazó nem kapta meg a szavazólap második lapját - éppen azt, amin az elnökválasztás szerepel. Ez természetesen hamar feltűnt mindenkinek, az érintettek pótlólag megkapták a második lapot. A Missouri-beli Kansas City egyik kerületében több szavazókörbe hibásan kivitelezett választói névjegyzékeket küldtek - ezeket azóta újranyomtatták.

Nincs válasz egyelőre ugyanakkor az ismert filmszínész, Tim Robbins kérdésére. A demokrata párti elkötelezettségéről ismert, politikai ügyekben igen aktív művész New York City-beli szavazókörében azzal a problémával szembesült, hogy neve nem szerepel a választók jegyzékében - annak ellenére, hogy 1992 óta ugyanott szavaz és az idén februári előválasztáskor még benn volt a jegyzékben. "Magyarázatot várok, igazi magyarázatot, mindazon százezrek nevében, akikkel ilyesmi történik a választás napján" - mondta a művész a CNN-nek. Robbinsnak felajánlották, hogy úgynevezett ideiglenes szavazólapon adja le voksát, ezt azonban visszautasította (nemrég egy televíziós műsorban éppen arról beszélt, hogy az ilyen szavazólapokat kidobják, ezért nem szabad őket elfogadni). Öt óra várakozás után, bírói intézkedés nyomán szavazhatott végül.

A hírtelevízió néhány olyan esetről is beszámolt, amelyekben félrevezető sms- vagy e-mail-üzenetekben, illetve automata telefonhívásokban ismeretlenek azt állítják, hogy egyik vagy másik párt szavazóinak nem is kedden, hanem szerdán kell majd voksolniuk. Philadelphiában rendőrök kértek fel távozásra két fiatalembert, akik a hatvanas évek radikális-militáns fekete polgárjogi szervezete, a Fekete Párducok felszerelésére emlékeztető ruhában, gumibottal ácsorogtak az egyik szavazókör előtt.

A legjelentősebb problémát az eddigiek alapján ugyanakkor nem ezek a minden jel szerint elszigetelt esetek jelentik, hanem a helyenként igencsak tekintélyes sorok. A michigani Detroit egyik szavazókörében a választók jelentése szerint öt órát kellett várakozni a szavazni szándékozóknak (hivatalosan ebből két és fél órát ismertek el a CNN-nek). A Missour-beli St. Louis külvárosaiból négy és hat óra közötti várakozási időket jelentettek. A Virgina-beli Chesapeake-ben a jogosultak mintegy fele már a reggeli órákban megjelent szavazni, ami ugyancsak hosszú várakozási időt eredményezett.

Civil szervezetek a nap folyamán a virginiai szavazást minden szempontból káoszként jellemezték. A CBS News friss jelentése szerint ugyanakkor ezek a jelentések eltúlzottak, a komoly sorokat a komoly részvétel okozza, illetve az a tény, hogy sok az olyan szavazó, aki most először él alkotmányos jogával, ezért még új neki a szavazógép működése.

Az USA szavazásra jogosult polgárainak száma több mint 200 millió.