Történelmi győzelemről ír a világsajtó

Vágólapra másolva!
A nemzetközi média vezető orgánumai közül számos történelminek nevezi, hogy afroamerikai politikus kerül a Fehér Házba. Barack Obama győzelme után választási krimiről ír az osztrák Die Presse, a változásról a spanyol El País, a francia Le Monde és a brit BBC.
Vágólapra másolva!

A párizsi Le Monde Obama győzelmének meggyőző voltát tartja fontosnak, és azt, hogy John McCain, a republikánus jelölt gyorsan elismerte vereségét, sőt, a maga hibájának tudta be a vereséget. Obamától azt idézi a lap, hogy "eljött a változás".

A francia újság szerint Obama történelmet írt az USA első afroamerikai elnökeként. A lap úgy véli, Ohio és Virginia elhódítása a republikánusoktól hatalmas fegyvertény, hiszen Virginiát Lyndon B. Johnson 1964-es győzelme óta nem tudták megszerezni a demokraták, Ohio pedig régóta kulcsfontosságú állam, amely a legutóbbi választáson Bush elnökre, tehát a republikánusokra szavazott.

Change has come

A BBC Online is Obama változást ígérő mondatát idézi: "Change has come to America". Ezenkívül azt hangsúlyozza, hogy Obama az első fekete elnök Amerikában, aki történelmi jelentőségű választást nyert. A BBC Pennsylvania és Ohio megszerzését emeli ki a korábban ingadozó államok közül. Florida, Virginia és Colorado is a demokratáké lett, ez pedig egyértelművé tette Obama győzelmét az elnökválasztáson - írja a BBC.

A New York Times azzal kommentálja Barack Obama győzelmét, hogy ledőlt egy etnikai választófal, az utolsó, hiszen fekete politikust választottak a legfőbb végrehajtó hatalom élére az Egyesült Államokban. A Washington Post többek közt arra emlékeztet, hogy Obama megdöntött minden pénzgyűjtési rekordot, s ennek következtében mintegy kétszer annyi pénzt tudott kampányára költeni, mint John McCain.

Ha valaki kételkedett...

A német Spiegel Online szintén történelmi győzelemről beszél, a már említett tények mellett azt említi meg, hogy McCain felajánlotta a segítségét a továbbiakban Obamának. A megválasztott elnöktől azt idézi a német hírforrás, hogy "ha valaki eddig kételkedett abban, hogy Amerikában minden lehetséges, az ma este megkapta a választ".

Az osztrák Die Presse választási krimiről ír, amelynek során a "swing state"-eket, az ingadozó államokat sorra maga mellé állította Obama. A lap kiemeli, hogy a megválasztott elnök az amerikai demokrácia erősségéről beszélt.

A spanyol El País a kaliforniai győzelmet emeli ki, a történelmi jelzőt a spanyol lap sem hagyja ki.