Alig állt szóba egymással McCain és Palin

Vágólapra másolva!
A republikánus elnökjelölt, John McCain vereségében szerepet játszhatott az is, hogy másfél hónapja ellentétek feszültek az ő és alelnökjelöltje, Sarah Palin kampánycsapata között. Palin és McCain alig beszéltek egymással, a stábok nem fogadtak el egymástól tanácsokat. McCain stábját állítólag az is idegesítette, hogy Palin nem nagyon titkolta politikai ambícióit.
Vágólapra másolva!

Az a kisebbik probléma, hogy az amerikai választási kampány hajrájában Sarah Palin egy kanadai komikus telefonbetyárkodásának áldozatává vált - a komikus a francia elnöknek adta ki magát, úgy beszélt a republikánus alelnökjelölttel -, a nagyobb baj az, hogy erről az esetről Palin nem is értesítette főnökét, John McCaint - írja a New York Times egy névtelenséget kérő, ám vezető republikánus tanácsadóra hivatkozva.

A keddi amerikai választáson a republikánus jelölt, McCain és társa, Sarah Palin veszítettek. A vereség egyik oka lehet, találgatja a lap, hogy belső harcok osztották meg a republikánus kampánycsapatát. Úgy tudják, szeptember közepe óta Palin és McCain stábja között háború dúlt. Azóta Palin környezete szerint csak nagyon ritkán érintkezett McCainnel.

"Nagyon feszült volt a kapcsolatuk" - mondta a New York Timesnak egy republikánus tanácsadó. "McCain csak különleges esetekben beszélt vele" - tette hozzá Palinra utalva. Több tanácsadó hangsúlyozta emellett azt is, hogy McCain valahol csodálta Palin politikai érzékét. Tudatában volt a belső harcoknak a két kampánystáb között, az azonban nem világos, hogy akart vagy tudott volna-e változtatni a rossz viszonyon.

A republikánus körök egyre gyakrabban szivárogtatnak információkat, így tárul fel a sokak szerint zavaros, nem egységes, sőt elhibázott McCain-Palin kampány háttere. Még a republikánusok közül is sokan úgy gondolják, jelöltjeik kampánya rosszul volt megszervezve és túl sok negatív üzenetet közvetített.

Sarah Palinnek a rossz viszonról szóló pletykák többet árthatnak, mint McCainnek, hiszen előtte fényesebb politikai jövő áll. McCain környezetének viszont inkább érdeke, hogy külső tényezőket tegyen felelőssé a vereségért, a korábbi alelnökjelölt pedig ehhez csábító célpontnak számít.

A másokra mutogatás valamennyire velejárója egy rosszul kitalált kampány magyarázásának, és ennek maga McCain is tudatában van, legalábbis ezt fogalmazta meg még júliusban egyik interjújában. "Ahány könyvet csak olvastam a kampányokról, mind azt írta, a győztes kampányát utólag zsenik irányította tökéletes folyamatként értékelik" - mondta akkor. "A vesztesét viszont úgy értékelik, tehetségtelen és egymással küzdő emberek, rosszul irányították."

A Republikánus Párton belüli viták az alelnökjelölt ruhatára miatt erősödtek fel a leginkább. Stábja ugyanis összesen 150 ezer dollárt költött Palin és családja ruhatárára és frizurájára. Ez azonban éles ellentétben állt a Palinről sugárzott alapüzenettel, miszerint ő egyszerű, hétköznapi családanya. Palin csapatát a jelölt rossz felkészítésével is vádolják, hiszen például a CBS-nek adott, mára legendás interjújában alaposan felsült tájékozatlanságával. McCain stábjának segítségét azonban ezután is visszautasította a csapat.

A New York Times elemzése szerint a háttérben mélyebb ellentét húzódik meg: McCainék szemében szálka lehetett, hogy Palin 2008 utáni politikai ambícióit is megfogalmazta. Az egyik forrás szerint például a választás estéjén Palin azért kardoskodott, hogy McCain előtt mondhasson beszédet, holott az alelnökjelölt megszólalása egyáltalán nem szokás a választások estéjén tartott gyűléseken az Egyesült Államokban. Palin egy kinyomtatott szöveggel jelent meg az elnökjelöltnél - McCain két vezető kampánystratégája is visszautasította.

Talán csak viccnek szánta, de sokatmondónak tűnő elszólás volt Palin részéről az a megjegyzés is, amelyet a kanadai komikusnak mondott telefonon. Palin azt hitte, Nicolas Sarkozy francia elnökkel beszél - így mutatkozott be a komikus, aki szívesen ver át hírességeket és vezető politikusokat telefonon -, amikor a férfi azt mondta, reméli, egyszer majd jó elnök lesz belőle. "Talán majd nyolc év múlva" - válaszolta Palin.