Kijelölte kabinetfőnökét Obama

Vágólapra másolva!
Egy vezető kongresszusi demokrata politikus, Rahm Emanuel lesz Barack Obama elnöki kabinetfőnöke. Emanuel dolgozott már a Fehér Házban: Bill Clinton elnöki tanácsadója volt.
Vágólapra másolva!

Rahm Emanuel demokrata párti kongresszusi képviselő lesz Barack Obama elnöki kabinetfőnöke - írja a CNN demokrata forrásokra hivatkozva. A politikus elfogadta Obama felkérését a posztra.

Emanuel 2002-ben került be a törvényhozásba, jelenleg a kongresszusi demokraták negyedik számú vezetője. Korábban már dolgozott elnöknek: közreműködött Bill Clinton első elnökválasztási kampányában, majd elnöki tanácsadóként dolgozott mellette a Fehér Házban. Korábban, amikor felmerült, hogy ő a kabinetfőnöki poszt várományosa, azt mondta, megtisztelő a feladat, de még át kell gondolnia személyesen, például, hogy össze tudja-e egyeztetni szülői kötelességeivel.

A kabinetfőnök irodája felügyeli és szervezi a tevékenységeket és a kommunikációt a kormány kölönböző minisztériumai között.

Obama várhatóan csütörtökön megnevezi szóvivőjét is. A CNN szerint Robert Gibbs, Obama elnöki kampányának kommunikációs igazgatója a legesélyesebb a posztra.

Az újonnan megválasztott amerikai elnök pénteken tartja első sajtótájékoztatóját, a CNN szerint várhatóan ekkor jelenti be, kiket választ kulcsfontosságú posztokra. A hatalomátadásban várhatóan republikánus szenátorok is segítik majd, sőt egy, a CNN-nek nyilatkozó névtelen demokrata forrás szerint Obama azt mérlegeli, hogy beveszi nemzetbiztonsági csapatába Robert Gates, jelenlegi védelmi minisztert is.

Az újonnan megválasztott és a hamarosan távozó amerikai elnök a jövő héten találkozik egymással, hogy gazdasági kérdésekről és háborús ügyekről tanácskozzanak.