A gazdaság helyreállítására hajt rá először Obama

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság talpraállítása lesz a legfontosabb feladata kormányának - közölte pénteken Barack Obama kedden megválasztott amerikai elnök. Obama megválasztása óta most először állt hivatalosan a nyilvánosság elé.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gazdaság egyensúlyának helyreállítása lesz az új kormány fő feladata - közölte Barack Obama keddi elnökké választását követően tartott első sajtótájékoztatóján pénteken. "Nem lesz gyors, sem könnyű kiverekedni magunkat abból a gödörből, amiben most vagyunk" - mondta a chicagói Hiltonban.

Obama szerint, ha a leköszönő kongresszus nem fogadja el a gazdaságélénkítő csomagot elnökké avatásáig, akkor az lesz az új kongresszus első feladata, mivel a csomag már így is megkésett. "Életünk legnagyobb gazdasági kihívásával állunk szemben, és gyorsan kell cselekednünk, hogy megoldjuk" - idézte a CNN Obamát.

Az újonnan megválasztott elnök mentőtervet ígért a középosztálybeli családoknak, többek között adókönnyítést azoknak, akik nehezen tudják fizetni számláikat.

Sokan azt várták, hogy a pénteki sajtótájékoztatón több leendő kormánytag nevét is közzéteszi, ezt azonban nem tette meg Obama. Amikor újságírók rákérdeztek arra, hogy mikor nevezi már meg pénzügyminiszterét, azt mondta, gyorsan, de megfontoltan szeretne választani.

Szóba került Mahmúd Ahamdinedzsád iráni elnök gratuláló levele is. Teherán még soha nem küldött ilyet amerikai elnöknek. Obama azt mondta, átolvassa a levelet, és megfelelően válaszol majd rá. Elfogadhatatlannak nevezte ugyanakkor Irán atomfegyverfejlesztési törekvéseit, és azt mondta, Teheránnak fel kell hagynia a terrorszervezetek támogatásával. Azt is mondta, Irán kérdését nem lehet reflex-szerűen kezelni.

Obama a BBC szerint igyekezett nem piszkálni a távozó elnököt és kormányát. Azt mondta, Amerikának egyszerre csak egy elnöke van.

Sokan firtatták azt is, milyen kutyával örvendezteti meg lányait a Fehér Házba való beköltözéskor. Azt mondta, családja menhelyről szeretne örökbefogadni kutyát, "egy keveréket, mint én", és olyat szeretnének, ami nem vált ki allergiás reakciót legidősebb lányánál.