NBC: Hillary Clinton lehet Obama külügyminisztere

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton áll az első helyen azon a listán, amelyen Barack Obama megválasztott amerikai elnök kormánya külügyminiszterei posztjának várományosai szerepelnek - állítja az amerikai NBC televízió. Clinton mellett szóba került John Kerry 2004-es demokrata elnökjelölt is.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök fontolóra vette, hogy leendő kormányában a külügyminiszteri posztot Hillary Rodham Clintonnak ajánlja fel - adta hírül csütörtökön az NBC tv-csatorna.

Andrea Mitchell a legfelsőbb washingtoni körökbe bejáratos veterán politikai kommentátor szerint Obama külügyminiszter-jelölti listáján legnagyobb demokrata pártbeli riválisa, a volt First Lady áll az első helyen, de szóba jöhetnek olyan korábbi demokrata párti elnökjelöltek, mint John Kerry vagy Bill Richardson. Kerry 2004-ben George Bush elnök kihívója volt, míg Richardson új-mexikói kormányzó az első spanyolajkú politikus, aki versenybe szállt idén az elnökjelöltségért, bár hamar kiesett az esélyesek közül.

A Washington Post szerint is felmerült Clinton neve, mint lehetséges külügyminiszter. Az NBC Hillary Clinton baráti körére hivatkozva közölte, hogy maga a New York-i szenátor sem zárkózna el a tisztségtől, ám szóvivői csak annyit mondtak, hogy a választás joga a megválasztott elnököt illeti.

A konzervatív Washington Times további posztok lehetséges várományosokról is ír, így Caroline Kennedy és Al Gore volt alelnökről. Caroline Kennedy Obama kampánystábjának egyik kulcsfigurája volt, ő választotta ki alelnökjelöltnek Joe Bident, ő az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete posztjának várományosa lehet. Gore-nak állítólag különleges funkciót szánna az új fehér házi adminisztráció: ő lehetne a klíma- és energiakérdésekkel foglalkozó minisztériumok és ügynökségek felett álló csúcsvezető. A The Washington Times szerint azonban Gore-t nem érdekli egy ilyen hivatal.