Kedvenc fodrászatát siratja Barack Obama

Vágólapra másolva!
Nem mehet többé régi fodrászához, viszont újra a saját ágyában aludhat - Barack Obama egy tévéinterjúban beszélt arról, milyen változásokat hozott életében az, hogy november 4-én az Egyesült Államok új elnökévé választották. A legfontosabbnak továbbra is a gazdaság rendbetételét tartja, és helyre akarja állítani Amerika erkölcsi tartását is.
Vágólapra másolva!

"Az utóbbi tíz napban a saját ágyamban aludtam, ami elég nagy élvezet volt" - ez az egyik változás Barack Obama életében, mióta november 4-én megválasztották az Egyesült Államok 44. elnökének. A választás óta a nyilvános szerepléstől tartózkodó demokrata politikus az amerikai CBS 60 minutes című műsorának adta első interjúját, amelyet vasárnap sugárzott a televízió.

Azt mondta, az első héten leginkább nemzetbiztonsági csapatának felállítására koncentrált, mert az átmeneti időszakban fennállhat a veszélye egy terrortámadásnak. "Biztosítani akarjuk, hogy ez az átadás-átvétel olyan problémamentes legyen nemzetbiztonsági szempontból, amennyire csak lehetséges" - fogalmazott Obama.

A választás óta eltelt időszakban a gazdaság volt a másik terület, amelyre koncentrált. "Beszéltem vezető gazdasági tanácsadókkal arról, hogyan teremtünk új munkahelyeket, hogyan tereljük újra a helyes útra a gazdaságot, és hogy mit csinálunk olyan hosszútávú kérdésekkel mint az energia vagy az egészségügy" - mondta.

Az interjúban ugyan nem állt elő új gazdasági elképzelésekkel, megerősítette azonban, hogy szerinte támogatást kellene nyújtani a bajba került autóiparnak. A General Motors esetében fennáll a veszélye annak, hogy a cég az év végére csődbe megy, és ez rengeteg állás megszűnésével járhat. A Bush-kormányzat vonakodik attól, hogy mentőövet dobjon az ágazatnak, Obama szerint azonban nem kérdés, hogy segíteni kell a cégnek, bár azt hozzátette, hogy ennek együtt kell járnia azzal, hogy átalakítják az autóipart, és fenntarthatóvá teszik. A politikus már a kampányban is azt ígérte, győzelme esetén támogatni fogják a környezetkímélő autók gyártását.

Obama beszélt arról is, hogy helyre kívánja állítani Amerika erkölcsi tartását. "Többször is közöltem, hogy be akarom zárni Guantanamót, és ezt véghez is viszem. Többször mondtam azt is, hogy Amerika nem fog senkit megkínozni. És biztosítani is fogom, hogy nem kínzunk meg senkit" - magyarázta a politikus, hogy mivel akarja eltüntetni az Egyesült Államok megítélésén esett foltokat.

Obama januárban foglalja el az elnöki széket, kormányzatának összeállítása már javában folyik. Erről azonban részleteket nem kívánt elárulni, csak annyit közölt, hogy lesz republikánus tagja is a kormányzatnak. Szűkszavúan nyilatkozott arról is, hogy a napokban találkozott Hillary Clintonnal, akinek több újság névtelen forrásokra hivatkozó beszámolója alapján felajánlotta a külügyminiszteri posztot.

Az interjú egy részében jelen volt a leendő first lady, Michelle Obama is, aki beszélt arról, hogy a legfontosabb feladatának azt tartja, két kislányuk az elnökség alatt is normális életet élhessen. A házaspár azzal tisztában van, hogy ők kénytelenek felhagyni régi szokásaikkal. "Nem tudok elmenni oda, ahol mindig nyírattam a hajamat. Most a fodrászomnak kell egy titkosan kezelt helyre jönnie és levágnia a hajamat" - mondott példát a változásokra Barack Obama.