Férje ügyein úszhat el Hillary Clinton minisztersége

Vágólapra másolva!
Barack Obama leendő amerikai elnök stábja vizsgálja Bill Clinton tevékenységét, hogy kivédjék az összeférhetetlenségi vádakat arra az esetre, ha tényleg az egykori elnök felesége, Hillary Clinton kapja a külügyminiszteri posztot a januárban felálló új kormányban. Bill Clinton pénzért mondott beszédei és külföldről kapott adományai is problémát jelenthetnek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama múlt héten találkozott Hillary Clintonnal, és amerikai lapok névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy felajánlotta neki a külügyminiszteri posztot. Az Egyesült Államok következő elnöke egy vasárnap sugárzott interjúban semmilyen részletet nem volt hajlandó közölni a találkozóról, és lehetséges, hogy valóban elhúzódik a bejelentés Hillary Clinton esetleges kormányzati szerepvállalásáról.

A New York Times és a CNN is arról számolt be - szintén névtelen forrásokra hivatkozva -, hogy az Obama-stáb vizsgálja Hillary Clinton férjének, Bill Clinton egykori elnöknek a tevékenységét. Barack Obama stábja attól tart, hogy ha Hillary Clinton lesz a külügyminiszter, akkor férje külföldi tevékenysége összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

Bill Clinton a 2001 elején véget ért elnöksége óta járja a világot és busás díjazásért mond beszédeket, valamint jótékonysági szervezetének munkájával foglalkozik. Bill Clinton sajtóhírek szerint 500 millió dollárnyi adományt gyűjtött alapítványa számára az elmúlt hét évben - írta a CNN, hozzátéve, hogy ennek a pénznek egy részét az elnöki könyvtárra költötték, de sok forrás jutott az AIDS elleni küzdelemre és más jótékonysági célokra.

Az összeférhetetlenség azért merülhet fel, mert Bill Clinton egyelőre nem hajlandó nyilvánosságra hozni az adományozók listáját. Lehetséges, hogy olyanok is vannak köztük, akiknek érdekei ellenkeznek a januárban hivatalba lépő új elnök, Barack Obama politikájával.

A New York Times a Clinton-házaspár környezetéből úgy értesült, hogy az egykori elnök hajlandó komoly engedményeket tenni annak érdekében, hogy elháruljon az összeférhetetlenség. Bele kellene egyeznie például abba, hogy nem fogad el pénzt a beszédeiért olyan külföldi cégektől, amelyek kapcsolatban állnak az amerikai kormányzattal.

A CNN szerint ugyanakkor nyilvánvaló előnnyel is járna, ha Hillary Clinton lenne a külügyminiszter, befolyásos férje segítségével ugyanis sok ajtó megnyílna előtte külföldön. Bill Clinton már ki is jelentette, hogy szerinte feleségéből kiváló külügyminiszter lenne.

Hillary Clinton Barack Obama vetélytársa volt a demokrata elnökjelöltségért folyó kampányban, és az egykori first lady csak közel fél éven át tartó küzdelem után dobta be a törülközőt. Az augusztus végi elnökjelölő konvención ugyanakkor teljes mellszélességgel kiállt Obama mellett, és így tett férje is, aki az előválasztás során Obama egyik leghevesebb kritikusa volt. Később a John McCain republikánus jelölt ellen vívott kampányban is segítették a demokrata elnökjelöltet.