Átírhatja néhány fontosabb ígéretét Obama

Vágólapra másolva!
A rendkívüli gazdasági nehézségek miatt Barack Obama leendő amerikai elnök módosíthatja néhány fontosabb kampányígéretét. Az eredetileg tervezettnél jóval nagyobb összegű gazdaságélénkítő programmal állhat elő, és lehetséges, hogy ígérete ellenére mégis vár a gazdagokat terhelő adók emelésével. A kiszivárgott információk szerint Obama pénzügyminisztere a jegybanki oldalról érkező Timothy Geithner lesz.
Vágólapra másolva!

Az elnökválasztási kampányban Barack Obama azt ígérte, hogy egy 175 milliárd dolláros ösztönző csomagot készít a gyengélkedő gazdaság újraélesztésére. Programjának fontos eleme volt az is, hogy a George Bush elnök által a gazdagabbaknak - az évi 250 ezer dollárnál magasabb jövedelemmel rendelkezőknek - adott adócsökkentést visszavonja még annak 2011-es lejárta előtt.

Több jel is arra utal azonban, hogy az elnöki széket januárban elfoglaló demokrata politikus nem fogja magát teljes mértékben tartani ezekhez a vállalásokhoz. Várhatóan 175 milliárd dollárnál jóval nagyobb összegű ösztönző csomaggal fog előállni, és az is elképzelhető, hogy csak 2011 után emeli meg a vagyonosobbak adóterheit.

Obama vezető tanácsadója, David Axelrod vasárnap a Fox News csatornának nyilatkozva konkrét összeget ugyan nem említett az ösztönző csomaggal kapcsolatban, de megjegyezte, "egyre nagyobb egyetértés van arról a közgazdászok körében, hogy ennek valami nagynak kell lennie". A New York Times idézi Charles Schumer demokrata szenátort, aki szerint legalább 700 milliárd dolláros csomagot kell összeállítani.

Az adócsökkentés visszavonásának elhalasztásáról sem lehet konkrétumokat tudni, Axelrod ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: "megfontolás tárgya". Ha Obama korábbi ígérete ellenére mégsem emeli meg a gazdagok adóterheit, azzal jó pontot szerezhet a republikánusoknál, akik hevesen ellenzik, hogy a gazdasági nehézségek közepette emelkedjenek az adók.

Barack Obama szombati nyilatkozatában jelezte is, hogy számít a republikánusok támogatására nagyszabású gazdaságélénkítő programjának kivitelezésében. A leendő elnök olyan intézkedéscsomagot ígért, amellyel 2011-ig 2,5 millió munkahelyet teremtenek. Ezt nagyrészt állami beruházások - utak és hidak újjáépítése, iskolák korszerűsítése és alternatív energiaforrások kifejlesztése - révén kívánja elérni.

Obama várhatóan hétfőn mutatja be gazdasági csapatát. A kiszivárgott, de hivatalosan meg nem erősített információk szerint a pénzügyminiszteri posztot Timothy Geithner, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve New York-i részlegének vezetője kapja. Gazdasági főtanácsadója pedig Lawrence Summers lesz, akit egy ideig a pénzügyminiszteri poszt várományosaként emlegettek a sajtóban.