Telefonon ígért segítséget Afganisztánnak Obama

Vágólapra másolva!
Afganisztánban és a környező régióban is növelni fogják az amerikai támogatást  - ígérte Barack Obama az afgán államfőnek szombaton. A frissen megválasztott amerikai elnök telefonon tárgyalt Hamid Karzaival a jövőbeni együttműködésről.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok további együttműködéséről biztosította Hamid Karzai afgán államfőt Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Obama és Karzai szombaton este folytattak telefonbeszélgetést a jövőbeni teendőkről.

A kabuli elnöki hivatal szerint a januárban beiktatandó amerikai elnök ígéretet tett arra, hogy növelni fogja az afgán kormány támogatását az ország biztonságának megerősítésében, a terrorizmus elleni harcban, nemcsak Afganisztánban, hanem "az egész régióban." Ezt Kabulban úgy értelmezik, hogy Washington nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az országgal határos pakisztáni törzsi területekről induló iszlamista támadások megelőzésére.

Karzai korábban többször is bírálta Bush-kormányzatot, hogy az nem fordít kellő figyelmet a térségre a terrorizmus elleni harcban. Obama stábja nemrég szintén Bush afganisztáni politikájának elégtelenségéről beszélt, és afganisztáni csapaterősítést, valamint az Oszama bin Laden utáni hajtóvadászat megújítását sürgette.

Az Afganisztánban állomásozó amerikai kontingens mintegy felét teszi ki a 70 ezer fős nemzetközi biztonsági erőknek, és egyharmadát adta a 2001 óta Afganisztán fejlesztésére szánt 15 milliárd dollárt kitevő segélyeknek. Ugyanakkor az afganisztáni biztonsági helyzet két év óta egyre romlik, az erőszakos cselekmények már a fővárost is elérték.