Obama megnevezte belügy- és agrárminiszterét

Vágólapra másolva!
Megnevezte leendő belügy- és agrárminisztereit Barack Obama. A két jelölés azt tükrözi, hogy Obama elkötelezett az az olajimport csökkentése, illetve az alternatív energiaforrások fejlesztése mellett.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök szerdán megnevezte leendő belügy- és agrárminiszterét. A belügyminiszteri posztra Ken Salazar coloradói szenátort, az agrártárca élére Tom Vilsack volt iowai kormányzót jelöli. Elemzők szerint a két jelölés azt tükrözi, hogy Obama elkötelezett az amerikai gazdaság külföldi energiafüggőségének enyhítése, az olajimport csökkentése mellett.

Salazar korábban környezetvédelmi jogászként dolgozott, a belügyi tárca élén a partmenti olaj- és gázfúrások vitatott kérdésében kell majd döntenie. Vilsack a megújuló energiaforrások fejlesztésének nagy támogatója, az idei elnökválasztás előtt megpályázta a demokrata párti jelöltséget, de hamar, már 2007 februárjában visszalépett és Hillary Clinton jelöltségét támogatta.

Obama az amerikai energiapolitika kapcsán megjegyezte: eddig túl nagy hangsúlyt kaptak a lobbisták Washingtonban, és kevés figyelmet fordítottak arra, mi a jó az amerikai népnek. Mindkét jelölt miniszteri kinevezése szenátusi megerősítést igényel, ez azonban nincs veszélyben, mivel a demokraták többséget élveznek a kongresszus felső házában is.