Megtartották Washingtonban Obama beiktatásának főpróbáját

Vágólapra másolva!
Vasárnap hajnalban megtartották Barack Obama január 20-i beiktatási ünnepségének főpróbáját Washingtonban. Az elnököt egy őrmester személyesítette meg a próbán. Az igazi beiktatásra minden korábbinál nagyobb, 2-3 milliós tömeget várnak a helyszínre, ami a biztonsági hatóságoknak különleges kihívás lesz.
Vágólapra másolva!

Vasárnap hajnalban Washingtonban megtartották Barack Obama leendő amerikai elnök beiktatási ünnepségének főpróbáját. Az Obamát helyettesítő Derrick Brooks, a hadsereg egy őrmestere a Capitolium nyugati oldalán néhány szavas beiktatási beszédében azt mondta: "Amerikai honfitársaim, Isten áldja Amerikát".

A főpróba még napkelte előtt, Washington telihold által megvilágított központjában kezdődött. A nedves hidegben néhány százan hallgatták végig a majdani 44. elnök helyettesítőjének eskütételét, majd később több ezren voltak kíváncsiak az ünnepi menetre a Pennsylvania sugárúton. Néhányan az újonnan nyílt, a Pennsylvania sugárúton levő hírmúzeum, a Newseum teraszáról figyelték pokrócba burkolózva az eseményt.

"Mindennek működnie kell a parádéra, most mindent ellenőrizhetünk" - mondta Kevin Griffis, az elnöki beiktatási bizottság szóvivője. A próbán a legtöbb fontos személyiség szerepét eljátszották, ott volt a leendő first lady, Michelle Obama helyettesítője is, és a két Obama-lányt, Maliát és Sashát is megszemélyesítette két gyerek. A beiktatási zenét viszont a valódi tengerészgyalogos zenekar játszotta.

Az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét január 20-án iktatják be hivatalába. A történelmi napra minden korábbinál nagyobb, 2-3 milliós tömeget várnak a helyszínre, ami a biztonsági hatóságoknak különleges kihívás. Vasárnap hajnalban tesztelték azt a hangosbemondó rendszert is, amelyen keresztül közszolgálati üzenetek fognak elhangozni a Capitoliumot a Washington-emlékművel összekötő híres sétányon, a Mallon, valamint a parádé vonalán, a Pennsylvania sugárúton összegyülő tömegeknek.

A vasárnapi parádén 3 ezren vettek részt, ez mintegy 10 ezerrel kevesebb annál, mint amennyien a január 20-i igazi ünnepi parádén felvonulnak majd.