Kedvenc könyveiben talált rá hangjára Obama

Vágólapra másolva!
Kedvenc könyvei és olvasásszeretete hozzásegítette Barack Obamát, a beiktatására váró új amerikai elnököt, hogy megtalálja önmagát és az elveket, amelyekkel azonosulni tud. Obama kedvenc könyveinek témája az identitáskeresés, és erről szól saját első önéletírása is. 
Vágólapra másolva!

A keddi beiktatására váró megválasztott amerikai elnök, Barack Obama sokat köszönhet könyvszeretének: a rengeteg olvasással nem csak jó kommunikációs képességre tett szert, hanem a könyvek alakították azt is, hogyan gondolkodik a világról és saját magáról - írja a New York Times.

Obama első önéletrajzi művében, az Álmok apámtól című könyvben vallott arról, melyek voltak a legmeghatározóbb könyvek életében. Felidézte, hogyan olvasta serdülőként James Baldwint, Ralph Ellisont, Langston Hughest, Richard Wrightot és W. E. B. Du Bois-t, amikor megpróbálta tisztázni magában, mit jelent, hogy apja afrikai fekete. Anyjától kapott könyvekből ismerkedett meg az amerikai polgárjogi mozgalommal, később, Chicagóban olvasta Martin Luther King életrajzát, egyetemi tanulmányai alatt Nietzsche és Szent Ágoston munkáiba is beleásta magát.

Az utóbbi időben kimondottan a kormányzásról szóló irodalmat vett a kezébe, köztük Doris Kearns Goodwin könyvét Abraham Lincolnról, amely arról szól, hogyan döntött úgy Lincoln, hogy régebbi ellenfeleit beválasztja a kormányába. A New York Times szerint közismert, hogy ez inspirálta Obama döntését, amikor Hillary Clintont, demokrata elnökjelölt-riválisát nevezte ki külügyminiszternek. Beiktatása előtt Obama forgatta a Franklin D. Roosevelt első száz hivatali napjáról szóló könyvet és Steve Coll Szellemháborúk című művét Afganisztánról és a CIA-ról.

Míg elődje, George W. Bush kedvelte az olyan könyveket, melyek kész igazságot kínáltak, Obama az ideológiamentes történtelmi és filozófiai munkákat kedveli, melyek komplex problémákat boncolgatnak. Obama szereti a fikciót és a lírát is, Shakespeare drámáit, Herman Melville Moby Dick-jét vagy Marilynne Robinson Gilead-ját - ezeket említi Facebook-adatlapján a Biblia, Lincoln összegyűjtött írásai és Emerson Önbizalom című műve mellett.

Az Álmok apámtól központi témája az identitáskeresés. Ahogy ez az önéletrajz, Obama számos kedvenc könyve is az identitás kérdéséről szól: Toni Morrison Salamon ének című műve is egy olyan emberről szól, aki a gyökereit kutatja, Doris Lessing Arany jegyzetfüzet című műve egy saját magát kereső nő küzdelmét írja le, Ellison Láthatatlan embere szintén az önmeghatározás nehézségeit beszéli el.

Obama Elizabeth Alexander költőt kérte föl, hogy a beiktatásán verset olvasson fel. Alexander verseinek fő témája a privátnak és a politikainak, valamint a jelennek és múltnak a találkozása. Derek Walcott pedig - akinek verseskötetét Obama kezében látták - arról ír, milyen különböző kultúrák metszéspontján felnőni.

2005-ben a Time magazinban megjelentetett esszéjében Obama a saját maga és Lincoln közötti hasonlóságot fejtegette, kettejük hasonlóan alacsony származását. Lincoln arra az örök hitre emlékezteti őt - írta Obama -, hogy lehetséges újrateremteni önmagunkat, hogy beteljesítsük legnagyobb álmainkat.