Clinton és Obama bármilyen republikánus jelöltet megverne

Vágólapra másolva!
Akár Hillary Clinton, akár Barack Obama szenátor lesz az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson, a CNN hírtelevízió szerint ha csekély mértékben is, de mindkettő megverné a republikánus jelöltet.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton New York-i szenátorra a választók fele szavazna John McCain arizonai szenátor ellenében, aki a voksok 48 százalékát kapná meg. Barack Obamát a népesség 49 százaléka támogatná, ha a republikánus McCain lenne az ellenfele, utóbbi 48 százalékot érne el - derült ki a hírtelevízió felmérésének hét végén közzétett adataiból.

A Voice of America (VOA) rádió szerint a verseny nyitottsága miatt a vártnál jóval hosszabb időbe fog telni, mire kiderül, ki nyeri el a két nagy párt jelöltségét.

A CNN több mint ezer felnőtt körében végzett kutatása azt mutatja, hogy Clinton 56-42 arányban verné meg Mike Huckabee baptista lelkészt, az iowai győztest. Obama vele szemben még nagyobb, 58-39 arányú győzelmet szerezne.

A republikánusok iránti elfogultsággal nem vádolható CNN szerint három republikánus politikus vezeti azt a listát, amelyen azok szerepelnek, akikre a választók novemberben biztosan nem kívánnak szavazni. A mormon vallású Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóból nem kér a szavazók 62 százaléka, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester ellen voksolna 55 százalék, és Huckabee a megkérdezettek 52 százalékának ellenszenves.

Hillary Clinton - aki pedig a tavalyi felmérések szerint az egyik legmegosztóbb politikus - "csak" 43 százalék ellenszavazatot gyűjtene össze. McCainre szintén 43 százalék nem szavazna. A legkisebb, 38 százalékos ellenérzés Obamával szemben érzékelhető.

A felmérés szerint Clintonra szavazna biztosan a választók 37 százaléka. Őt követi Obama 30 százalékkal, majd McCain 22, Giuliani 19, Huckabee 15 és Romney 13 százalékkal.

A VOA szerint Obama váratlan iowai győzelme, majd a már szinte leírt Clinton még meglepőbb New Hampshire-i visszatérése alapján hosszú választási küzdelem következik.