A demokraták kiválasztották kabalaszamarukat

Vágólapra másolva!
Kilenc rivális négylábút győzött le a hétvégén Mordecai, az a hétéves szamár, amely az amerikai Demokrata Párt nyár végi jelöltállító kongresszusának kabalaállata lesz.
Vágólapra másolva!

A Demokrata Párt - amelynek a szamár a nem hivatalos jelképe - a Colorado állambeli Denverben, augusztus 25-28-án tartja az előválasztási időszakot lezáró konvenciót, amelyen hivatalosan megválasztják a párt elnök- és alelnökjelöltjét.

Mordecai a hétvégi coloradói állatvásáron, az öszvér- és szamárshow keretében szerezte meg a demokrata talizmán kitüntető címét: a zsűriben Ken Salazar szenátor és más demokrata tisztviselők foglaltak helyet. Leah Daughtry, a döntnökök egyike, a demokrata pártkonvenció főszervezője közölte: kellően életerős példányt kerestek, amely hűvös vérmérsékletű, de nem ijed meg a veszélytől. Mordecai egyhangú szavazással nyert.

A demokrata csacsi először Andrew Jackson elnök választási kampányában jelent meg 1828-ban, amikor ellenfelei populista nézetei és csökönyössége miatt szamárnak bélyegezték. Jackson nem sértődött meg, ellenkezőleg: a szamár lett a jelkép választási plakátain. Évtizedekkel később Thomas Nast, a híres politikai karikaturista kezdte el rendszeresen a szamárral párosítani a demokrata párti jelölteket.