Feltárul Bill Clinton sötét oldala

Vágólapra másolva!
Féldiktátorokkal barátkozik, gyanús üzletekbe keveredik és úgy küzd, mint egy harci kutya. Talán kevesen gondolnák, hogy Bill Clinton egykori elnökről van szó, akit pár hónapja még jótékonykodó államférfiként ismert a világ. Felesége kampányában játszott aktív szerepe azonban azzal járt, hogy előkerültek kényes ügyei, ő pedig összeveszett a fél amerikai sajtóval.
Vágólapra másolva!

"Hányingerem volt" - így emlékszik Miroszlav Gongadze arra a pillanatra, amikor meglátta az egyik újságban Bill Clinton egykori amerikai elnök és Leonyid Kucsma volt ukrán államfő közös fotóját. A nő férjét, Georgij Gongadze újságírót nyolc évvel ezelőtt fejezték le, meggyilkolásával összefüggésbe hozták Kucsma akkor elnököt is, miután előkerült egy felvétel, amelyen arról beszélt a belügyminiszternek, hogy a hatalommal szemben kritikus Gongadzét "oda kellene vetni a csecseneknek". A nyugat - köztük az Egyesült Államok - által antidemokratikus hatalomgyakorlása miatt sokat támadott vezetővel Bill Clinton úgy került közös fotóra, hogy tavaly júniusban részt vett egy jaltai konferencián, amelyet egyik jó barátja, Viktor Pincsuk ukrán milliárdos, Kucsma veje szervezett.

A fénykép akkor nem váltott ki különösebb visszhangot, az utóbbi hetekben azonban az egykori elnök több más baráti kapcsolata is reflektorfénybe került. A The New York Times csütörtökön közölt tényfeltáró cikket egy kazahsztáni bányaügyletről, amelyhez Clintonnak is köze lehetett. Baráti köréhez tartozik egy Frank Giustra nevű kanadai üzletember, akinek cége 2005 szeptemberében kötött uránbányászatról szóló partnerségi megállapodást az ágazatért felelős kazah állami vállalattal, a Kazatomprommal. Elemzők csodálkoztak ezen, ugyanis Giustra cégének nem volt komoly neve a szakmában, a kazah bányászatba pedig hírhedten nehéz volt betörni. A kanadai üzletembernek azonban volt egy titkos fegyvere: Bill Clinton.

Estély Kazahsztánban

A Kazatomprom-szerződés megkötése előtt két nappal az ex-elnök és Giustra Kazahsztánba érkezett, és részt vett egy Nurszultán Nazarbajev elnök által adott estélyen. Szóvivője szerint Clinton és Nazarbajev között nem esett szó bányászati ügyletről, Giustra pedig csak megfigyelőként vett részt. A hivatalos magyarázat szerint Clinton egy Kazahsztánt, Indiát és Kínát érintő jótékonysági úton vett részt, és ezen kísérte őt el a kanadai üzletember, akivel egy adománygyűjtő rendezvényen ismerkedett meg pár hónappal korábban.

A The New York Times azonban kiderítette, hogy az estély nemcsak a formalitásokról és a kötelező udariaskodásokról szólt. A Kazatomprom vezetője elmondta a riportereknek, hogy Giustra személyesen beszélt bányászati érdekeltségéről Nazarbajev elnökkel, "akiben természetesen jó benyomást keltett, hogy barátja Bill Clintonnak". A kanadai üzletember ekkor már elismerte a lapnak korábban letagadott beszélgetést, bár úgy fogalmazott, hogy "talán említettem, hogy általánosságban érdeklődöm a kazahsztáni bányászat iránt, de nem beszéltem neki a folyamatban lévő ügyletről".

Forrás: Getty Images
Messze elér a keze

Nemcsak Giustra ügyei alakultak szerencsésen a kazahsztáni bankett után. Bill Clinton alapítványa pár hónappal később 31,3 millió dolláros adományt kapott a kanadai üzletembertől (ezt csak tavaly decemberben hozta nyilvánosságra a volt elnök). Nazarbajev pedig azért örülhetett, mert az ex-elnök Kazahsztánban kijelentette, támogatja, hogy a közép-ázsiai ország legyen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet következő elnöke. Meglepő volt, hogy épp Clinton szájából hangzott ez el, az Egyesült Államok ugyanis határozottan ellenezte Nazarbajev törekvését. Sőt, a kritikusok között volt felesége, Hillary Clinton szenátor is, aki még 2004-ben aláírt egy nyilatkozatot, amely bírálta a kazah vezetést a korrupció és a média befolyásolása miatt. (Végül tavaly beteljesült a Nazarbajev álma és az ország elnyerte egy évre az EBESZ vezetését.)

Jelenetek egy házasságból

Ezen kívül is akadt még olyan eset, amikor férj és feleség álláspontja összeegyeztethetetlennek bizonyult. Bill Clinton ugyanis több szálon - tanácsadóként és barátilag is - kötődik a Dubajt vezető sejkhez, Muhamed bin Rasid al-Maktumhoz. Ez azért lehet kínos a házaspárnak - mutatott rá a Newsweek -, mert két éve Hillary Clinton élesen kritizálta a Bush-kormányzatot, miután nem sikerült megakadályoznia, hogy hat amerikai kikötő egy dubaji céghez kezébe kerüljön (a vállalat végül maga visszavonta ajánlatát). Pár hete pedig az egykori First Lady azon aggódott, hogy olajban gazdag államok vásárolják be magukat amerikai pénzügyi cégekbe.

Talán nem véletlen, hogy ezek a régi ügyek előkerültek az amerikai sajtóban. Az Egyesült Államokban most minden az elnökválasztásról szól, és Bill Clinton olyan komoly mértékben veszi ki belőle a részét, amire még egyik korábbi elnök esetében sem volt példa. A Fehér Ház jelenlegi lakója, George Bush apja, aki 1988 és 1992 között volt elnök, a 2000-es választáson például szándékosan háttérbe vonult, és akkor sem aktivizálta magát, amikor a fia gyengén szerepelt az előválasztások kezdetén.

"Államférfiből harci kutya"

Bill Clinton viszont napi szinten vesz részt a kampányban, Dél-Karolinában például az előválasztás előtt többet szerepelt, mint maga a jelölt, Hillary Clinton. Aktivitásánál is nagyobb figyelmet keltett azonban stílusa, elsősorban az, ahogy a másik demokrata esélyesről, Barack Obamáról beszélt. Az afroamerikai szenátor kezdetektől fogva ellenezte az iraki háborút, az ex-elnök azonban ezt "tündérmesének" nevezte. Ezzel nemcsak Obama táborában nem értettek egyet, Clinton állítása pedig különösen furcsa egy korábbi csúsztatása fényében. Saját magáról ugyanis azt állította, hogy soha nem támogatta az iraki akciót, ami viszont egész egyszerűen nem igaz, hiszen 2003-ban egy nyilatkozatában támogatásáról biztosította Bush elnököt.

Forrás: Getty Images
Harcol a feleségéért

Tett még más lekicsinylő megjegyzéseket Barack Obamára, amelyekkel magára haragította sok párttársát is. Többek között az 1963-ban meggyilkolt elnök, John Fitzgerald Kennedy öccse, Edward Kennedy is ezzel indokolta, hogy Obama mögé sorakozott fel. "Bill Clinton államférfiből harci kutyává vedlett át" - fogalmazott a Newsweek és nem volt egyedül az ilyen hasonlatokkal. Ő viszont azt állítja, hogy valójában csak a sajtó állítja be őt agresszívnek, kiszolgálva ezzel az Obama-stábot.

Nem is rejti véka alá, hogy mennyire idegesíti, mikor az újságírók arról kérdezik, mit miért mondott felesége riválisáról. Videómegosztó oldalakon már kész gyűjtemény van olyan felvételekből, amelyeken változó hevességgel torkolja le a riportereket. Legutóbb Dél-Karolinában a CNN munkatársának azt mondta, szégyellje magát, amiért felvetette, hogy Clintonék csúsztatnak Obamával kapcsolatban.

http://www.youtube.com/v/HWmaHAzNLl4&rel=1

Bill Clinton kioktatja a CNN riporterét

Demokrata politikusok tartanak attól, hogy Bill Clinton tevékenységével kettészakítja a pártot és egyúttal tönkreteszi saját renoméját is. Utóbbit illetően azonban az egykori elnök már megmutatta egyszer, hogy csodákra képes. Elnökségéhez fűződik az Egyesült Államok történetének talán legnagyobb privát botránya, a Lewinsky-ügy, amelynek során kiderült, hogy az igazmondás nem feltétlenül a legnagyobb erénye. Pár év alatt azonban ünnepelt államférfivé vált, nemes célokra - például az AIDS elleni küzdelemre vagy a 2004-es cunami túlélői számára - gyűjtött hatalmas összegű adományokat, és ezzel zárójelbe tette korábbi bűneit.