Sértődés és nyafogás Obama és Clinton vitájában

Vágólapra másolva!
Kiegyensúlyozott volt az amerikai demokrata elnökjelöltségre pályázó két politikus utolsó tévévitája a nagy jelentőségűnek tekintett ohiói és texasi szavazások előtt. Barack Obama és Hillary Clinton a negatív kampányon, az egészségügyön, a kereskedelmen és a külügyön vitázott. Obama támogatottsága egyre emelkedik - Texasban a CNN szerint már vezet - és úgy tűnik Clintonnak nem sikerült a vita során sem maga felé billenteni a mérleg nyelvét.
Vágólapra másolva!

Negatív kampánnyal vádolta egymást az amerikai demokrata elnökjelöltségre pályázó két politikus a sorsfordító ohiói és texasi szavazások előtti utolsó tévévitájuk során. Hillary Clinton és Barack Obama az egészségügyi-, a kereskedelmi-, a kül-, illetve az iraki háborúval kapcsolatos politikán folytatott éles vitát.

Clinton az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi megállapodással (NAFTA) kapcsolatos politikáját érő támadásokat nevezte "nagyon sértőnek", míg Obama azzal válaszolt, hogy ugyan ellenfele folyamatosan negatív kampányt folytat ellene, "mi nem nyafogunk emiatt, mert tudjuk, hogy ez természetes az ilyen kampányokban". Obama azért szóba hozta a turbános fotót is.

Mindkét jelölt kiállt a mindenki által elérhető egészségügyért, jóllehet azzal vádolták egymást, hogy a másik egésézségügyi politikája nyomán lesznek olyan társadalmi csoportok, akik kimaradnak belőle. Mindketten közölték, újratárgyalnák a NAFTA kereteit Kanadával és Mexikóval - amely sok ohiói munkanélküli szerint hozzájárult állásuk megszűnéséhez.

A legszembetűnőbb különbség a két jelölt között a BBC szerint külpolitikai kérdésekben nyilvánult meg. Clinton szerint szenátorként és firstladyként megszerzett tapasztalata alkalmasabbá teszi őt, míg Obama azzal válaszolt, hogy a tapasztalatot nem szabad összekeeverni a Washingtonban töltött hosszú idővel, és annak iraki háború melletti 2002-es szavazatát dörgölte Clinton orra alá.

A BBC tudósítója szerint nehéz meghatározni, ki volt jobb a vitában, de az biztos, hogy Clinton nem volt képes megfordítani az Obama felé irányuló egyre erősebb szimpátiát. Clintonnak - ha versenyben akar maradni a demokrata elnökjelöltségért -, többséget kell szereznie mind a március 4-i ohiói és texasi, illetve a még később hátralévő előválasztásokon is. A felmérések szerint azonban mindkét államban nő a afroamerikai politikus támogatottsága. A CNN egyik felmérése Texasban első alkalommal hozta Obamát elsőnek neki 50 Clintonnak 46 százalékos támogatést mértek.