Clinton került ki gyengébben ebből a menetből

Vágólapra másolva!
Az amerikai előválasztás egyik legizalmasabb fordulóját produkálta a kedd éjszaka. Indiana államban kezdettől Hillary Clinton vezetett, de a végén úgy tűnt, egyetlen apró megye miatt megfordul az eredmény. Az egykori first lady végül győzött, de alaposan megizzasztotta Barack Obama, aki ráadásul simán megnyerte a szintén keddi észak-karolinai előválasztást. Ebből a menetből ő került ki megerősödve, de a demokrata elnökjelöltségért folyó versenynek nincs vége.
Vágólapra másolva!

Két államban tartottak előválasztást kedden, Indianában és Észak-Karolinában. Az előbbiben alakult izgalmasabban a verseny, az eredményt csak 99 százalékos feldolgozottságnál merte megjósolni még a CNN is. Az első adatok beérkezésekor ugyan Hillary Clinton még tetemes előnnyel vezetett riválisa, Barack Obama előtt, ez azonban folyamatosan elolvadt, és a végén úgy tűnt, hogy még akár meg is fordulhat az állás. A változást az okozta, hogy az utolsók között futottak be Lake megye eredményei, ahol sok Obama-támogató szavazott.

Az észak-karolinai előválasztás közel sem volt ennyire izgalmas, már a szavazás befejezésekor bejelentette a CNN, hogy előrejelzése alapján Obama győzött, amire a felmérések alapján számítani is lehetett. 98 százalékos feldolgozottság szerint Obama a voksok 56 százalékát szerezte meg. A CNN szerint mindkét államban magas volt a részvétel.

Nagy a megosztottság

Az eddigi előválasztások során Clinton hagyományosan jobban szerepelt a fehér munkásosztály körében, míg Obama az iskolázottabbak és az afroamerikaiak körében népszerűbb. Az exit pollok alapján ez érvényesült a mostani két fordulóban is. Indiana államban sok a konzervatív, viszonylag szegényen élő fehér munkás, míg Észak-Karolinában számottevő az afroamerikai lakosság, és a fehérek között sok a magasan képzett választó.

A két államban végzett exit poll felmérés azt is mutatja, hogy a demokratákat nagyon megosztja a Clinton-Obama párbaj. Indiana államban az egykori first lady támogatóinak fele közölte azt, hogy ha az illinois-i szenátor lesz a demokrata jelölt a novemberben esedékes elnökválasztáson, akkor nem fognak rá szavazni. Észak-Karolinában is hasonló eredményre jutottak a felmérések: a Clinton-tábor közel fele inkább a republikánus McCainre szavazna az elnökválasztáson, ha Obama lenne a demokrata jelölt.

Obama, a hazafi

Az illinois-i szenátor Észak-Karolinában elmondott, az előválasztási beszédekhez képest hosszú, tüzes hangú szónoklatában azt mondta, nem hiszi el, hogy valóban ennyire megosztott lenne a párt. Szerinte novemberben, az elnökválasztáson a demokraták egységesek lesznek, hogy megakadályozzák a republikánusok győzelmét. Obama egyértelművé tette, arra számít, hogy ő lesz a demokraták jelöltje.

A beszédben egyrészt arra koncentrált, hogy lelkesítse támogatóit, másrészt üzent azoknak a demokratáknak, akik eddig nem őt támogatták vagy pedig elbizonytalanodtak abban, hogy képes lenne-e megnyerni az elnökválasztást McCainnel szemben. Szónoklatának volt egy hazafias része is, amelyben az amerikai álomról beszélt, és arról, hogy milyen sokat köszönhet ő az országnak.

Forrás: Getty Images
Teljes gőzzel menne a Fehér Házba

Az "amerikai sztorit" emlegette győzelmi beszédében - amelyre még az előtt kerített sort, hogy elolvadt volna kényelmes előnye - Hillary Clinton is, aki szerint az indianai eredmény döntő jelentőségű, és most már teljes gőzzel haladhatnak a Fehér Ház felé. Tett ugyanakkor utalást arra az esetre is, ha nem ő nyeri el az elnökjelöltséget, kijelentette ugyanis, nem számít az előválasztás eredménye, ő mindenképp a demokrata jelölt sikeréért fog dolgozni, hogy megakadályozza a republikánusok győzelmét.

Clinton nem mulasztotta el megemlíteni azt a javaslatát, hogy nyárra el kellene törölni az egyre drágább üzemanyagok adóját, hogy így könnyítsenek a lakosság terhein. (Az elképzelés eredetileg John McCain republikánus jelölttől származik, Obama elutasítja, akárcsak sok neves közgazdász, akik szerint értelmetlen és káros lépés lenne.)

Maradnak az erőviszonyok

Több elemző is úgy számolt előzetesen, hogy az erőviszonyok csak akkor borulnak fel, ha valamelyik jelölt győz mindkét előválasztáson. Végül megosztott győzelem született, ez azonban mégsem tekinthető döntetlennek, Hillary Clinton ugyanis gyengébben került ki ebből a fordulóból, miután csak nagyon szoros eredmény mellett sikerült nyernie Indianában, Észak-Karolinában pedig nagy hátránnyal veszített.

A verseny azonban ettől függetlenül várhatóan ugyanúgy folytatódik tovább, mint eddig. Clinton továbbra is azt fogja harsogni, hogy neki sikerült győznie a nagyobb államokban - például Ohio, Pennsylvania, Texas -, míg Obama lobogtatni fogja az összesített eredményt, amely szerint őt támogatja a demokraták többsége.

Az előválasztások során a demokrata oldalon Obama összességében jobban szerepelt riválisánál, ő állított maga mögé több küldöttet. A delegáltak döntik el a demokrata párt augusztus végén esedékes gyűlésén, hogy ki lesz az elnökjelölt. A CNN becslései szerint Obama 1823 küldöttet szerzett meg, míg Clinton 1676-ot, a győzelemhez pedig legalább 2025 küldött támogatására van szükség, ennek megszerzésére azonban egyre kevesebb esélye van mindkét jelöltnek.

Kisebb falatok maradtak csak

Indianában 72, Észak-Karolinában 115 delegált megszerzése volt a tét, de a szabáylok szerint hiába nyer valaki egy államban, nem állítja maga mögé mindegyik küldöttet. A delegáltakat ugyanis a leadott voksok arányában osztják meg, így a vesztes is növelheti támogatói számát. Így a párbajt végül az a mintegy 800 szuperdelegált - a demokrata párt magas rangú vezetői - dönti majd el, akik a pártgyűlésen tetszés szerint szavazhatnak, őket ugyanis nem kötik az előválasztási eredmények.

Az előválasztási folyamat június 3-án ér véget, és a keddi forduló után már csak kevésbé jelentős államok következnek. Így a demokrata párharc elhúzódhat egészen az augusztusi pártgyűlésig, ami viszont a republikánusoknak kedvezhet. Náluk ugyanis március elején eldőlt, hogy John McCain lesz a jelölt, aki már most koncentrálhat a november elején esedékes elnökválasztásra, és nem kell párton belüli riválisokkal foglalkoznia.