Csak a szépet látják Obamában pesti hívei

Vágólapra másolva!
Babakocsiban is érkezett Obama-támogató a Lánchídra, annak a fotózássorozatnak a budapesti állomására, amelynek keretében a demokrata elnökjelöltségre pályázó politikus külföldön élő hívei gyűlnek össze. Az [origo] szembesített néhány résztvevőt Barack Obama vélt vagy valós gyengeségeivel, ők azonban ezekre csak legyintettek.
Vágólapra másolva!

"Végül is mi ez itt?" - kérdezte a napszemüveges rendőr a Roosevelt téri fák alatt összegyűlt embereket. Megismételte még néhányszor a kérdést, mire az egyik férfi közölte vele angolul, hogy egyikük sem beszél magyarul. A rendőr erre bólintott, de mielőtt bármit is mondott vagy mutatott volna, előkerült egy baseballsapkás fiú, aki bírta mindkét nyelvet és tolmácsolni kezdett.

Odalépett közben hozzájuk egy huszonéves lány is, aki sietett megjegyezni, hogy a rendezvényt előre bejelentették a hatóságoknak. Mint mondta, csak azért gyűltek össze, hogy a Lánchíd közepére menjenek, és csináljanak magukról egy fotót. A rendőr szabadkozni kezdett, hogy ezzel nincs is semmi gond, majd angoltudását összegyűjtve azzal zárta le a beszélgetést, hogy "give signal" (adjanak jelet), ha indulnak a hídra.

Hídfoglaló amerikaiak

A huszonéves lány pólóján Barack Obama arcképe virított, míg mások az amerikai politikus kampányszlogenjét (Change - Változás) hirdető táblákkal érkeztek. A megmozdulás része a nemzetközi Obama Bridge projektnek, amelynek keretében a demokrata politikus külföldön élő hívei lefényképezik magukat az adott város nevezetes hídján. Budapesten közel harminc amerikai gyűlt össze, zömében fiatalok, de akadt köztük néhány nyugdíjas korú Obama-rajongó is. A legfiatalabb résztvevőt szülei egy babakocsiban tolták, de apja szerint a kisfiú is elkötelezett híve a demokraták nagy reménységének. "Az ő neve volt az első háromszótagú szó, amit ki tudott mondani" - mondta nevetve a férfi.

A nemzetközi projekt budapesti állomását jó érzékkel időzítették. Barack Obama az utóbbi egy hét fejleményei alapján szinte biztos lehet abban, hogy ő lesz a demokrata párt jelöltje a november elején esedékes amerikai elnökválasztáson. A hátralévő előválasztási fordulókban riválisának, Hillary Clintonnak már nincs esélye arra, hogy behozza lemaradását, és a párt befolyásos tagjainak többsége is felsorakozott Obama mögött.

Fehérek és feketék

Így ha csak nem következik be valamilyen váratlan fordulat, akkor először lesz lehetősége egy afroamerikai politikusnak arra, hogy beköltözzön a Fehér Házba. Obama ugyan a felmérések és elemzések alapján esélyes arra, hogy legyőzze a republikánusok várható jelöltjét, John McCaint, azonban vannak előtte akadályok, amelyeket le kell küzdenie. Néhány előválasztáson végzett exit poll alapján például még a demokraták között is sokan vonakodnak attól, hogy színesbőrű jelöltre szavazzanak.

"A faji kérdést csak a média nagyítja fel" - mondta erre az [origo]-nak az Obama-pólós lány, Kristen Sornsin, hozzátéve, hogy ő Alabamából származik, amelyet "fajilag motivált" államként tartanak számon, az afroamerikai szenátor mégis simán nyerte az ottani előválasztást. Azt nem tette hozzá, hogy a CNN exit pollja szerint Obama a feketék voksaival nyert Alabamában, igaz, országos szinten sok fehér támogatója van, különösen az iskolázottabbak körében. Bár budapesti megmozdulás nem lehet alapja demográfiai kutatásnak, de talán jelzésértékű, hogy a Lánchídon is csak fehérek gyűltek össze.

Forrás: [origo]
Változást akarnak

A fotózás mindössze tíz percig tartott, a hídról lefelé egy másik Obama-szimpatizáns arról beszélt az [origo]-nak, hogy szerinte mi a titka a politikus vonzerejének. "2006 nyarán, egy diákkonferencián találkoztam vele. Nekem úgy tűnt, őszintén beszélt, nem játsza meg magát" - mondta Alejandra Roman. Obama különösen népszerű a fiatalok körében, akiket lelkesít a politika megújításáról, a változásról szóló üzenete. Persze kérdés, hogy győzelme esetén mit tud majd megvalósítani hangzatos ígéreteiből. A Budapesten tanuló lány erre csak annyit mondott, "talán tényleg túl ambíciózus, de szükség van változásra".