A tetemre hívás maradt csak Clintonnak

Vágólapra másolva!
Be kellett volna zárnia a férjét a pincébe? Rossz stábot épített és eltaktikázta magát? Hamarabb kellett volna nekiugrania Obamának? A két keddi fordulóval véget ért az előválasztás az Egyesült Államokban, és nagyon úgy néz ki, ez Hillary Clinton számára azt is jelenti, hogy vége a dalnak. Összegyűjtöttük a lehetséges magyarázatokat arra, mit szúrt el az egykori first lady, akit korábban abszolút esélyesnek tartottak a demokrata elnökjelöltség megszerzésére.
Vágólapra másolva!

Egy manhattani sportcentrumban mondott beszédet Hillary Clinton adományozói és támogatói előtt, miután kedd este véget értek az előválasztások Dél-Dakota és Montana államban. Gratulált Barack Obamának a kampányáért, de nem ismerte el a vereségét, és közölte azt is, még nem döntötte el, mihez kezd az előválasztás befejeztével.

A CNN becslése szerint Obama kedden elegendő küldöttet gyűjtött ahhoz, hogy bebiztosítsa az elnökjelöltséget, de az amerikai sajtó nagy része már hetek óta kész tényként kezelte Clinton vereségét. Már terjedelmes elemzések készültek arról is, hogy mi okozta a még tavaly ősszel is legyőzhetetlennek tűnt Clinton-gépezet kudarcát. Az [origo] szócikkekbe szedve mutatja be azokat a vélt vagy valós okokat, amelyek a várható vereséghez vezettek.

Hangulat
A Time magazin összeállítása szerint Hillary Clinton talán legnagyobb baklövése az volt, nem vette észre azt, hogy sok demokrata változásra, újfajta politikára vágyik. Ehelyett ő úgy kampányolt, mint egy már hivatalban lévő vezető, és a tapasztalatát, a tudását hangoztatta. Sokan ezért azt érezhették, hogy Clintonnal egy újabb washingtoni bennfentes kerülne hatalomra. Ráadásul kampányának volt egy olyan üzenete is még az előválasztás kezdete előtt, hogy mindenképpen ő lesz a demokrata elnökjelölt. Abban, hogy ez a kép kialakult, közrejátszott a Clintonék által előszeretettel támadott sajtó is, amely sokáig kétségesnek tartotta, mennyire lehet esélyes egy olyan tapasztalatlan újonc, mint Barack Obama.

Stratégia
A Clinton-stáb arra számított, hogy az előválasztás érdemi része hamar lezárul, vagyis jelöltjük gyorsan lemossa a pályáról riválisait. Azt gondolták, hogy legkésőbb a február 5-i szuperkedden - amikor egyszerre több mint húsz államban volt szavazás - el fog dőlni, ki lesz a demokraták jelöltje a november elején esedékes elnökválasztáson. Így nem is koncentráltak a szuperkeddet követő állomásokra, ami meg is látszott az eredményeken.

Forrás: Getty Images
Nem fordult oda mindenkihez

Február 5-én még kiegyensúlyozottak voltak az erőviszonyok, de utána eltelt tíz előválasztás úgy, hogy Clintonnak még csak esélye sem volt a nyerésre. Ezek ugyan csak kisebb államok voltak, de Obama kampánya mégis akkora lendületet kapott, hogy azóta sem sikerült megállítani.

Kaukusz
A stratégiai tervezés hibájához kapcsolódik, hogy Clintonék alulbecsülték az úgynevezett kaukusz vagyis jelölőgyűlés jelentőségét. Ez az előválasztásnak az a formája, amikor a párt szimpatizánsai összegyűlnek, és nem egyszerűen egy szavazólap beikszelésével, hanem többfordulós jelölési procedúra alapján döntik el, kit javasolnak elnökjelöltnek. A stáb azt gondolta, hogy Clinton főbb támogatói - a nők, az idősebbek és a fizikai munkából élők - nem fognak ezekre az időigényes gyűlésekre járni, ezért a kampánynak sem érdemes erre koncentrálnia - írja a Time, amely szerint azonban ez azt is jelentette, hogy az egykori first lady lemondott az előválasztásokon megszerezhető küldöttek (akik a párt augusztusi konvencióján hivatalosan eldöntik, ki legyen az elnökjelölt) mintegy 12 százalékáról. Ez a hozzáállás vezethetett ahhoz, hogy Clinton már az első előválasztáson, az iowai kaukuszon csúnyán leszerepelt (csak a harmadik helyet csípte el).

Stáb
Bár még bő fél évvel ezelőtt is ódákat zengett a sajtó arról, mennyire profi csapatot hozott össze Hillary Clinton, ma már ugyanezek az újságok legendákat szőnek arról, mennyire alkalmatlan emberek veszik körbe az egykori first ladyt. A Time szerint Clinton ott követte el az alapvető hibát, hogy nem a hozzáértésük, hanem a lojalitásuk alapján válogatta meg munkatársait.

Forrás: Getty Images
Mark Penn - bálványból bűnbak

"A legbelsőbb kör egy igazgatótanácsot alkotott, de nem volt sem elnök, sem vezérigazgató. Így nem volt igazi vezető, és nem volt felelős sem" - mondta a New Republicnak egy neve elhallgatását kérő stábtag. A bajok hamar megmutatkoztak, Pattti Solis Doyle kampányigazgató február elején távozott, a vezető stratéga, Mark Penn pedig összeférhetetlenség miatt volt kénytelen szedni a sátorfáját.

Pénz
A Clinton-házaspár mindig is legendásan jó volt az adománygyűjtésben. A feleség a 2006-os szenátusi kampányára meghökkentően nagy összeget, több mint 51 millió dollárt gyűjtött össze - írja a Time -, pedig az legfeljebb terepgyakorlat lehetett az elnökválasztási kampányhoz képest. Kiderült azonban, hogy itt is eltaktikázta magát a Clinton-stáb. Ők ugyanis a befolyásos támogatókra építettek, akik viszont hamar elérték az adományokra vonatkozó 2300 dolláros plafont, és nem adhattak többet. Miután ezek a szimpatizánsok elfogytak, Clintonnak hozzá kellett nyúlni a magánvagyonához, és több mint 11 millió dollárt kellett kölcsönöznie saját kampányára. Ehhez képest Obama minden eddiginél hatékonyabban használta ki az internetes adománygyűjtés lehetőségét, és sok kicsi sokra megy elvre alapozott. Lehet, hogy csak öt, tíz vagy ötven dollárt küldött a támogatója, de ilyenből volt sok, ráadásul ezek az adományok ismétlődtek.

Bill
"Be kellett volna zárnia a férjét egy pincébe egy doboz sajtos süteménnyel és egy rakás pornófilmmel" - írta a New Republic, utalva arra, hogy a közvélekedés szerint Bill Clinton szereplése inkább ártott, mint használt az egykori first lady kampányának. A korábbi elnök többször is lekicsinylően beszélt Barack Obamáról, például amikor "tündérmesének" nevezte azt a valós tényt, hogy a felesége riválisa kezdetektől fogva ellenezte az iraki háborút.

Forrás: Getty Images
Pedig ő csak segíteni akart

Emellett többször is dühös vitákba bonyolódott újságírókkal, az erről szóló felvételek pedig aztán a videomegosztó oldalak slágerei lettek. Még a mérsékelt hangvételű Newsweek is úgy fogalmazott, hogy "Bill Clinton államférfiből harci kutyává vedlett át". Az ehhez hasonló kritikákra persze ő rendszerint azzal reagált, hogy az Obama-párti sajtó alaptalan támadásairól van szó.

Obama
Az alapprobléma persze Clinton számára az volt, hogy Barack Obama személyében akadt egy jelölt, aki nála is jobbnak, sőt, profibbnak bizonyult. A New Republicnak név nélkül nyilatkozó stábtagok és szimpatizánsok most már bánják, hogy nem indítottak korábban támadást az illinois-i szenátor ellen. "Obama már hónapokkal Iowa előtt hatalmas tömegeket vonzott. Szerintem már ősszel vagy a nyáron rá kellett volna szállni. Tudom, nehezen lehetett volna meghozni ezt a döntést akkor, hiszen akkor úgy tűnt, Clinton simán nyerni fog. Miért állt volna neki piszkálni Obamát" - fogalmazta meg kétségeit a lapnak egy szimpatizáns.