Clinton elvállalná az alelnöki posztot

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton kedd éjszaka gyakorlatilag befejezi kampányát, miután el fogja ismerni, hogy Barack Obama nyerte az elnökjelöltségért folyó harcot - állítja névtelen forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség. A politikus kampányfőnöke tagadja a hírügynökség állítását, Hillary Clinton azonban váratlanul bejelentette, nyitott arra, hogy Obama alelnökjelöltje legyen. Kedden tartják az utolsó előválasztási fordulókat az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

"Nyitott vagyok erre" - közölte Hillary Clinton egy telefonos konferenciabeszélgetésben kedden, amikor egy New York-i képviselő felvetette, hogy Obamának úgy lenne a legnagyobb esélye arra, hogy megnyerje a kulcsfontosságú választói csoportokat, köztük a hispánokat, ha Clintont választaná alelnökjelöltjének. Az egykori first lady részéről ez eddig a legerősebb elismerése annak, hogy ő áll vesztésre a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben.

Hillary Clinton kedd este beszédet mond az utolsó előválasztási fordulók után, arról azonban ellentmondásos hírek jelentek meg, hogy várhatóan mi lesz a mondanivalója. Az AP hírügynökség két névtelen stábtagra hivatkozva közölte, az egykori first lady el fogja ismerni, hogy riválisa, Barack Obama elegenedő számú delegáltat állított maga mögé ahhoz, hogy megszerezze a demokrata elnökjelöltséget.

Az AP óvatosan fogalmaz: az egykori first lady ugyan hivatalosan nem fejezi be a kampányát - állítja forrásaira hivatkozva -, de bejelentése gyakorlatilag ezt jelenti. A stábtagok szerint Clinton azért nem állítja le formálisan a kampányát, mert így jobb alkupozícióban marad Barack Obamával szemben. Tárgyalhatnak egyebek mellett egy esetleges alelnökjelölti posztról, illetve az egészségügy átalakításáról, amely az egykori first lady programjának fontos eleme volt.

Hillary Clinton kampányának vezetője, Terry McAuliffe szerint azonban teljesen megalapozatlan a hír. Obama még nem rendelkezik elegendő küldöttel, és amíg ez így van, addig a verseny folytatódik - közölte McAuliffe.

Utolsó állomások

Ahhoz, hogy valamelyik jelölt megszerezze az elnökjelöltséget, az erről döntő demokrata konvención a küldöttek közül legalább 2118 támogatására lesz szüksége. Barack Obama közel jár ehhez, de még mindig hiányzik neki 42 delegált támogatása.

Az utolsó előválasztási fordulókat kedden rendezik Dél-Dakota és Montana államban. 31 küldött sorsa dől el, így ha Obama nyer is ebben a két államban, az is kevés lesz a győzelemhez. Számítani lehet ugyanakkor arra, hogy az úgynevezett szuperküldöttek közül többen is mellé állnak majd, és így Obama megszerzi a szükséges támogatást. (A szuperküldöttek a párt magas rangú vezetői, akik szabadon, az előválasztási eredménytől függetlenül voksolhatnak.)

Napközben kiderült például, hogy a legbefolyásosabb afroamerikai képviselő, James Clyburn is Barack Obama elnökjelöltségét támogatja - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a CNN. Clyburn eddig semlegesnek mutatkozott Barack Obama és Hillary Clinton elnökjelöltségének kérdésében, ám a CNN szerint kedden bedobja magát Obama mellett.

Clinton számára rossz hír az is, hogy várhatóan Obama mögött sorakozik fel az a 17 demokrata szenátor is, akik még nem kötelezték el magukat egyik jelölt mellett sem. A párt szuperküldöttjei közé tartozó politikusok összedugták a fejüket, hogy megvitassák, milyen stratégiát kövessenek az utolsó előválasztásokat követően. A CNN szerint többségük már eldöntötte, hogy Obama mellé áll, de van, aki megvárja a döntéssel a még hátralévő előválasztások eredményét.

Clinton abszolút esélyesként vágott neki a januárban elstartolt előválasztási folyamatnak, de később hátrányba került Obamával szemben, és ezt nem tudta ledolgozni az utóbbi hetekben aratott győzelmeivel sem.