Titokban randevúzott Clinton és Obama

Vágólapra másolva!
Csütörtök késő este váratlanul találkozott a demokrata elnökjelöltséget a napokban megszerző Barack Obama a versenyben alulmaradt Hillary Clintonnal. A találkozó részleteiről alig tudni valamit, bár az kiderült, hogy Clinton volt a kezdeményező. A volt first lady korábban úgy nyilatkozott: nem zárkózik el attól, hogy ő legyen Obama alelnökjelöltje. Obama azt mondta: nem szabad elsietni a döntést.
Vágólapra másolva!

Barack Obama csütörtökön Virginia államban kampányolt, majd az eredeti tervek szerint este a washingtoni Dulles repülőtérre indult volna, hogy Chicagóba repüljön. Az őt szállító autókonvoj meg is érkezett időben a reptérre, de a politikus nélkül. Ekkor az újságírók izgatott kutatásba kezdtek annak kiderítésére, hova tűnhetett a demokrata elnökjelöltségért folyó versenyt kedden megnyerő Obama.

Mint később kiderült, az illinois-i szenátor korábbi riválisával, Hillary Clintonnal találkozott. A megbeszélésről nagyon kevés részletet tudni, mivel mindkét politikus stábjának tagjait titoktartásra kérték. A New York Times beszámolójából kiderül, hogy az egykori first lady kezdeményezte a találkozót, és ő határozta meg a helyszínt és az időpontot is. Még azt sem tudni, pontosan hol találkoztak, a beszélgetés tartalmáról kiadott szűkszavú hivatalos közleményben pedig csak annyi áll, "Clinton és Obama szenátor találkozott este és nagyon termékeny egyeztetést folytattak arról a fontos munkáról, ami szükséges a novemberi sikerhez".

Kit választ Obama?

Az egyik téma az alelnökjelöltség is lehetett. Hillary Clinton kedden jelezte, nyitott arra, hogy társuljon Obamával. Ez ugyan segíthetné Obamát abban, hogy elnyerje azoknak a bizalmát, akik az előválasztások során az egykori first ladyt támogatták, viszont több érv is szól a közös indulás ellen. Obama ugyanis a változás jelszavával kampányol, ezt az üzenetet pedig gyengíthetné, ha a washingtoni bennfentesnek tartott Clintont választaná társnak.

Csütörtökön Clinton több támogatója is nyilvánosan felszólította Obamát, hogy az egykori first ladyt válassza alelnökjelöltjének. Obama azt mondta, nem szabad elsietni a döntést, és csütörtkön már maga Clinton is óvatosabban fogalmazott az ügyben, mint kedden. Azt mondta, támogatói nem az ő ösztönzésére álltak elő a felszólítással, és hozzátette, a jelölt kiválasztása egyedül Barack Obama dolga.

Kampány teljes gőzzel

A demokrata elnökjelölt csütörtökön telefonon beszélt republikánus riválisával, John McCainnel is. Munkatársaik beszámolója szerint barátságos hangulatú beszélgetés volt, amelynek során mindkét fél ígéretet tett arra, hogy az elnökválasztásig hátralévő öt hónapban civilizált stílusú vitát fognak folytatni - írja a New York Times.

McCain már márciusban bebiztosította jelöltségét, így ő már hónapok óta koncentrálhatott az országos kampányra. Obamának eddig sok energiáját lekötötte a Hillary Clintonnal folytatott párharc, most azonban már ő is rákapcsolt.

Figyelemreméltó volt az illinois-i szenátor csütörtöki kampányeseményének helyszínválasztása. Virginia déli részébe utazott, amely hagyományosan inkább a republikánusok bázisa, ezzel is jelezve, hogy kampánya során nemcsak a hagyományos demokrata területekre fog összpontosítani - írja a Washington Post. John McCain csütörtökön Florida államban kampányolt, ahol a New York Times szerint elsősorban a függetleneket győzködte.