Obama támogatást ígért Izraelnek

Vágólapra másolva!
Közel-keleti béketerveit ismerteti, egyben az amerikai zsidó szavazókat győzködi izraeli látogatásán Barack Obama. A demokrata elnökjelölt egyetértett vendéglátóival abban, hogy meg kell akadályozni Irán atomhatalommá válását. Obama Ciszjordániában találkozik a palesztin vezetőkkel is.
Vágólapra másolva!

Szilárd támogatás ígért Izraelnek szerdai jeruzsálemi látogatásán Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje, aki fogadkozott, hogy elnökké választása esetén a közel-keleti békefolyamat fellendítésén fog munkálkodni. Obama közel-keleti körútja során tárgyalt Ehud Barak védelmi miniszterrel, Benjámin Netanjahuval, a jobboldali ellenzéki Likud tömb vezetőjével és Simon Peresz izraeli államfővel.

Az utóbbi megbeszélést követően Obama csodának nevezte Izrael hatvan éves fennállását, és méltatta Pereszt a zsidó állam létrejöttében játszott szerepéért. Netanjahu szerint Obama azt ígérte neki, hogy soha sem fog ártani Izrael biztonságának. Mindketten egyetértettek abban, hogy meg kell akadályozni Irán atomhatalommá válását, és ennek a törekvésnek kiemelt fontosságot tulajdonítottak.

Obama szerdán találkozik Ehud Olmert miniszterelnökkel és Cipi Livni külügyminiszterrel is, illetve később Ciszjordániában tárgyal Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Szalám Fajjád miniszterelnökkel. A washingtoni politikus előzőleg úgy nyilatkozott, hogy tárgyalásai során megosztja tárgyalópartnereivel a közel-keleti békefolyamatra vonatkozó elképzeléseit.

"A legfontosabb számomra az Egyesült Államok és Izrael közötti történelmi és különleges kapcsolatok újbóli megerősítésének gondolata" - mondta Obama. Az elnöki székért folyó versenyben Obama igyekszik leküzdeni az egyesült államokbeli zsidó szavazók tartózkodását, akik nem biztosak a politikus Izrael iránti elkötelezettsége felől.

Ebben az igyekezetében ragadtatta magát nemrégiben arra az óvatlan kijelentésre, hogy Jeruzsálemnek Izrael "oszthatatlan" fővárosának kell lennie. A palesztin vezetőket megdöbbentette a kijelentés, Obama pedig kisvártatva finomított rajta, mondván, hogy helytelenül választotta meg a szavakat. Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban foglalta el, majd annektálta Kelet-Jeruzsálemet, amelyre a palesztinok ma is igényt tartanak.